Çankaya Kent Konseyi, Kent Akademisi’nin tertiplediği ve Prof. Dr. Evrim Ölçer Özünel’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin sunuculuğunu Prof. Dr. Muhtar Kutlu yaptı.
ÖĞRETMENLER MASAL ANLATICILIĞINI SAHİPLENDİLER
Somut Olmayan Kültürel Miras konusunda yapılan en iyi uygulamalardan örnekler veren Evrim Ölçer Özünel, 2019 yılında Masal Anlatıcılığını eğitim programının içine entegre edip bütün öğretmenlere masal anlatmayı öğretmeye karar verdiklerini belirterek, “UNESCO Milli Komisyonu, Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı bu projeyi destekledi, ‘tamam’ dedi. Yola çıktık, öğretmenlere masal anlatmayı öğrettik. Önce 200 öğretmene öğrettik. Sonra 200’e daha, 200’e daha derken 6 bin öğretmene yüz yüze eğitici eğitimi verdik masal anlatıcılığı konusunda. Bu proje benim fikrimdi ve çok inanırdım. Bunun yapılması gerektiğine çok inanıyorum, çünkü öğretmen yaşlı ve genç kuşaklar arasında köprüydü. Benim bu miras yönetiminde baktığım yer o köprübaşı inşa edecek köprü kurumlara ve kişilere bakıyorum. Onlardan biri de bu öğretmen camiası. Böylece 6 bin öğretmene yüz yüze eğitici eğitim verdik. Bunlar kendi bölgelerinde ders ücreti karşılığında diğer öğretmen arkadaşlarına masal anlatıcılığı eğitimi vermeye başladı. Bunun dışında biz 100 tane masalı arşivlerden çıkardık ekip olarak bir sürü arkadaşım, öğrencimle birlikte, onları tekrar yazdık pedagoglarla psikiyatrlarla oturarak öğrenciler için. Sonra bunların oyun kitlerini yaptık, danslarını yaptık, müziklerini yaptık. İşte bulmacasını, kuklasını, kıyafetini yaptık. Yaş gruplarına göre bir kite çevirdik. Ellerinde bu kitlerle öğretmenler bu konuyu ciddiye aldılar. Ben şunu gördüm, bu kilit, köprü kurumlarda bir sahiplenme oluyorsa eğer ama tabanda, yani ben çok gördüm, birçok belediye başkanı ‘Hocam burayı al istediğini yap. Burayı kültürel miras merkezi yapalım’ dedi, ama ertesi gün yok. Onlara çok alışkınım, hiç sorun değil ama eğer o kurumun içinde, belediyede, ben belediye başkanı çok kalpten söylüyor inanıyorum ama aşağıdan birileri desteklemiyorsa olmuyor. Dolayısıyla öğretmenler bakanlığın başka bir birimi olarak çok sahiplendiler. Onlar o kadar çok sahiplenince o selin önünde kimse duramadı ve aşağı yukarı 700 bin öğretmen online, pandemi boyunca masal anlatıcılığı eğitimi aldı. Çünkü masal anlatıcılığı eğitimi serbest piyasada çok pahalı bir şeydi ve öğretmenlerin bütçesi bunu gerçekten karşılayamıyordu. Dolayısıyla benim gözüme kestirdiğim alanlar köprünün başını tutanlar değil, köprüden geçenler ve köprü kurumlar.” ifadelerini kullandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA HİZMET EDECEK
Söyleşi sonrasında ankaranethaber.com muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Evrim Ölçer Özünel, “Somut Olmayan Kültürel Mirasın kent ortamında yeniden canlandırılıp sürdürülebilir kalkınmaya hizmet etmesi üzerine konuştuk. Kent Konseyi’nin ya da yerel yönetimlerin bu konuda yapabilecekleri konusunda istişare ettik.” şeklinde konuştu.
YEREL YÖNETİMLERLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Prof. Dr. Muhtar Kutlu da söyleşi sonrasında ankaranethaber.com muhabirine yaptığı açıklamada, “Kültür sanat alanına ilişkin, akademik alana ilişkin çok ciddi çalışmaları yerel yönetimlerle birlikte yapmaya devam edeceğiz. Çankaya Kent Konseyi olarak, Kent Akademisi bağlamında bu çalışmaları sürdürüyoruz.” dedi.