GÖÇMEN KUŞLAR RİSK TAŞIYOR

Bakanlık açıklamasında, kuş gribi vakalarının genellikle göç mevsiminde artış gösterdiği belirtildi. Ülkemiz, üç ana kuş göç yolu üzerinde bulunduğundan, Avrupa’da ortaya çıkan vakaların Türkiye’ye taşınma riski de bulunuyor. Bu bağlamda, yakın zamanda kuzeyden güneye göç eden yabani kuşlar, hastalığın taşınmasına neden olmuş olabilir.

ASBÜ'de madde bağımlılığına karşı farkındalık paneli düzenlenecek ASBÜ'de madde bağımlılığına karşı farkındalık paneli düzenlenecek

KORUMA VE GÖZETİM BÖLGELERİ BELİRLENDİ

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün prensipleri doğrultusunda, hastalık tespit edilen işletme merkez alınarak 10 km’lik bir koruma ve gözetim alanı oluşturuldu. Bu bölgede yer alan tüm işletmelerde biyogüvenlik önlemleri alındı. Hayvan, yumurta ve diğer bulaşma riski taşıyan materyallerin bölgeden çıkışı durduruldu.

İMHA İŞLEMLERİ BAŞLATILDI

İlk ölüm vakasının ardından enfekte olmuş veya bulaşma riski taşıyan tüm hayvan, yem ve yumurtaların imha süreci başlatıldı. Hastalığın yayılmasını önlemek için titiz bir çalışma yürütülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu durumun münferit bir vaka olduğuna ve ülke genelinde salgın olarak değerlendirilemeyeceğine vurgu yaptı.

HALK SAĞLIĞINA TEHDİT YOK

Bakanlık, tüketime sunulan kanatlı hayvan ürünlerinde insan sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti. Enfekte yumurtalar imha edildiği için halkın güvenle kanatlı hayvan ürünlerini tüketebileceği bildirildi.

Kaynak: İHA