Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin de yer aldığı 'NeuroDeGene' projesi, nörodejeneratif hastalıkların erken tanısını sağlamak amacıyla geliştirilen yenilikçi bir girişim olarak dikkat çekiyor. Yapay zeka destekli risk değerlendirme ve genetik panel teknolojilerini kullanan proje, 2,5 milyon Euro destek alarak hayata geçiriliyor.

Proje 17 Şubat’ta Başlıyor

NeuroDeGene projesi, 17 Şubat 2025 tarihinde başlayarak 36 ay boyunca devam edecek. Proje ekibinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Çetin Kocaefe proje koordinatörü olarak görev yaparken, Prof. Dr. Yavuz Ayhan, Doç. Dr. Gül Yalçın Çakmaklı ve Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Yetim Arsa ise araştırmacı olarak projede yer alıyor.

Hacettepe Ankara

Yapay Zeka Destekli Genetik Tanı Paneli

NeuroDeGene, nörodejeneratif hastalıklara yönelik yapay zeka destekli genetik tanı ve risk değerlendirme çözümleri geliştirerek, sağlık sektöründe kritik bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. Genellikle ileri evrelerde teşhis edilebilen bu hastalıklara karşı erken tanı sağlamak, tedavi seçeneklerini genişletmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amaçlanıyor.

Ankara'da öğrencilere yeni fırsat: Gençler hem öğrenecek hem de gelir kazanacak Ankara'da öğrencilere yeni fırsat: Gençler hem öğrenecek hem de gelir kazanacak

Uluslararası İş Birliği ile Hayata Geçiriliyor

Proje, akademik, klinik ve endüstriyel iş birliklerini bir araya getirerek genombilim ve yapay zeka teknolojilerini entegre eden yenilikçi bir platform sunuyor. Fransa ve Türkiye'den kobi ve akademik ortakların yer aldığı projede, Firalis, Gen Era, Hacettepe Üniversitesi, Lille Üniversitesi ve Inserm gibi kurumlar aktif rol alıyor. Eureka Network tarafından desteklenen projenin, sağlık sistemleri için erişilebilir ve etkili bir çözüm üretmek amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Kaynak: Cansel Yıldız