TÜBİTAK desteğiyle, ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS) Merkezi liderliğinde 19 üniversite ve araştırma merkezi ile 7 özel sektör kuruluşunun yer aldığı MAESTRO Mikro Medikal Teknolojiler Platformu, hastalıkların tanı, takip ve tedavisinde yerli çiplerin kullanıldığı ve bilimde çığır açması beklenen bir dizi proje geliştiriyor.

ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS) Merkezi'nin liderliğinde gerçekleştirilen bu çalışmalar, 19 üniversite ve araştırma merkezi ile 7 özel sektör kuruluşunu bir araya getiriyor. Projelerin temel hedefi, sağlık sektöründe yerli ve milli çözümler üretmek ve hastalıkların tanı, takip ve tedavisinde kullanılabilecek yenilikçi teknolojiler geliştirmek.

AKILLI STENTLER VE BİYOSENSÖRLER

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, MEMS Merkezi'nin projeleri hakkında bilgi verirken, özellikle kandan kardiyovasküler hastalıkların erken teşhisini mümkün kılacak biyosensörlerin ve damar tıkanıklıklarında kullanılan akıllı stentlerin geliştirilmesine odaklandıklarını belirtti.

BEYİN TRAVMALARINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

Külah, ayrıca Bıçakcılar ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi ile birlikte kafa travmalarında kullanılmak üzere mikro çipler geliştirdiklerini ifade etti. Bu çipler, beyin içinde ve yüzeyinde ilerleyen dalgaları takip ederek, travmanın sonuçlarını izleyebiliyor. Mevcut yöntemlerde geniş bir açıklıktan beyne yerleştirilen büyük elektrotlar yerine, yeni geliştirilen çipler daha az invaziv bir yöntem sunuyor. Bu sayede hastaların yaşam kalitesi artırılarak, yataktan daha bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri amaçlanıyor.

AKILLI KONTAKT LENSLER VE DİĞER PROJELER

Bir diğer dikkat çekici proje ise Boğaziçi Üniversitesi'nden araştırmacıların kurduğu GlakoLens firması ile birlikte geliştirilen akıllı kontakt lensler. ODTÜ MEMS Merkezi'nin altyapısını kullanarak geliştirilen bu lensler, göz içi basıncını ölçerek glokom gibi göz hastalıklarının takibinde kullanılacak. Külah, bu ürünün piyasaya çıkmasının yakın olduğunu ve yerli bir ürün olarak Türkiye'ye kazandırılacağını belirtti.

Sağlık sektörünün geleceği Ankara’da konuşulacak Sağlık sektörünün geleceği Ankara’da konuşulacak

KANSER TEDAVİSİ İÇİN ÇİP ÜRETECEKLER

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından yürütülen bir başka proje de üç boyutlu hücre kültürlerinin büyütülebildiği çiplerin geliştirilmesine odaklanıyor. Bu çipler, kanser tedavisi gibi alanlarda yenilikçi çözümler sunacak. Yeditepe Üniversitesi AR-GE ve Analiz Merkezi ile yapılan çalışmalarda ise bu çipler kullanılarak kanser tedavisine yönelik yeni ilaçlar geliştiriliyor.

Sabancı Üniversitesi tarafından yürütülen bir diğer projede, kan örneğinden kanser tespiti yapabilen bir sistem üzerinde çalışılıyor. ODTÜ MEMS Merkezi'nin liderliğindeki diğer iki projede ise akciğer kanserinin erken teşhisine yönelik biyosensörler ve çocukluk dönemi kanserlerinin tedavisi sonucunda ortaya çıkabilen kısırlık problemini önleyebilecek çip üstü organ platformları geliştiriliyor.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş