Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi İşletmeleri’ne bağlı kantin ve sosyal tesislerde çalışan işçiler, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) bünyesindeki Türkiye Otel, Lokanta, Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası’na (TOLEYİS) üye olarak üniversite yönetimiyle yürüttükleri toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlayamadı. İşçiler, zam talebine karşılık üniversiteden önce sıfır, ardından ise sadece 5 TL’lik zam teklifi aldı. Anlaşmazlığın devam etmesiyle işçiler grev kararı aldı. Ancak, üniversitenin grev sırasında sınav haftasındaki öğrencileri işçilerin yerine çalıştırması tepkilere neden oldu. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, öğrenciler bu durumdan mağdur olurken, üniversitenin grev kırıcılığına başvurduğu öne sürüldü.
Öğrencilere Ağır Mesai Yükü
TOLEYİS İzmir Şube Başkanı Mustafa Çelik, öğrencilerin normalde dört saatten fazla çalıştırılmaması gerektiğini ancak üniversitenin, grev nedeniyle öğrencileri fazla mesaiye zorladığını ifade etti. Çelik, “Grevde olan işçilerin yerine öğrenciler çalıştırılıyor, öğrenciler kasada, temizlikte uzun saatler görev yapıyor. Öğrenciler sınav haftasında ağır mesaiye zorlanıyor, derslerine çalışacak vakit bulamıyorlar. Bu süreçte biz de Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) başvurduk ve denetim talep ettik. Hem öğrenciler hem de müşteriler bu durumdan mağdur oluyor,” dedi.
“Sınav Haftasında Fazla Çalıştırılıyoruz”
PAÜ İktisadi İşletmeleri’nde yarı zamanlı olarak çalışan bir öğrenci, grev nedeniyle sınav haftasında ders çalışmaya bile fırsat bulamadıklarını belirtti. Öğrenci, “Normalde dört saatten fazla çalışmamız yasal değil. Ama grev nedeniyle temizlikten döner kesmeye kadar birçok işi bize yaptırıyorlar ve sigorta olmadan çalışıyoruz. Sınav haftasındayız ama uzun saatler çalıştırılıyoruz. İzin istediğimizde sınavdan çıkıp hemen geri dönmemiz söyleniyor. Bu süreçte ders çalışmak için vakit bulamıyoruz ve sürekli farklı işlerde görevlendiriliyoruz,” şeklinde konuştu.
İşçiler ve Öğrenciler Mağdur
Grev sürecinde hem işçiler hem de öğrenciler yaşananlardan şikayetçi. İşçilerin yerine çalışmak zorunda kalan öğrenciler, iş yükünün altında sınav haftasında zorlandıklarını ifade ederken, sendika yetkilileri İŞKUR’dan inceleme talep etti. Üniversitenin grev kırma girişimlerinin hem öğrenciler hem de işçiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekiliyor.