DÖRT YILDA ÖNEMLİ MESAFE KATEDİLDİ
22 Ekim’de TESK Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Sanat Galerisi’nde Tohumluk Vakfı yararına gerçekleştirilen ve sanatçı Müjgan Köse’nin suluboya resimlerinden oluşan serginin açılışında gazetemize demeç veren Ayhan, 2020 yılında kurdukları vakıflarının dört yıldır faaliyette olduğunu belirterek, “Çalışmaya önce Ankara’da başladık. Sonra da Bursa, İzmir, Kayseri, Mersin, Denizli, İstanbul, Hatay çalışmalarımızı sürdürüyoruz, gittikçe büyüyoruz.” dedi.
Hatlarda kalmayıp satha yayıldıklarına vurgu yapan Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü.
EŞİTSİZLİKLER ORTADAN KALDIRILMALI
“Çünkü aramızdaki bu kopuklukların yani halk olarak aramızdaki sosyal, ekonomik eşitsizlikleri biz sivil irade olarak ortadan kaldırabildiğimiz kadar kaldırmaya gayret ediyoruz. Çünkü toplumun görece olarak şanslı kesimindeyiz kentlerde yaşayanlar olarak. Fakat bizim dezavantajımız da toprakta, doğada olup bitenin farkında olmamamız. Tarımdan, ziraattan uzak olmamız. Dolayısıyla da soframıza konan tabaktaki gıdanın ne olduğuna dair fikir yürütme şansına sahip olmamamız. Bu fikir de toprakta yaşayanlarda yani kırsalda, köylerde yaşayanlarda var.”
NİHAİ HEDEF KALİTELİ ÜRETİM
Vakıf Başkanı Pınar Ayhan, üretim konusunda bilgi verirken de şunları söyledi:
“Bir araya gelip, ortak akılda buluşup bilgilerimizi aslında bir potada eritiyoruz ve de en doğru, en damıtılmış olan bilgi neyse o bilgiyi hep birlikte paylaşıyoruz. Eğer nihai hedef üretimse, üretime giden eğitim, kültür, sanat tüm yolların açık olması gerekiyor sağlıklı üretim için. Bunun için de kültür yolunun da, sanat yolunun da eğitim, sağlık, spor tüm dinamiklerin toplumun bütün dinamiklerinin işin içinde olması gerekiyor ki vatandaş olabilelim. İnsan olarak yaşayabilelim. Bütün bu kılcalları da açarak ana yolda ilerleyebilirsek varacağımız nihai nokta üretim noktası olacak ve kaliteli üretime erişeceğiz.”
SANATÇILARIMIZIN VERDİĞİ DESTEK ÖNEMLİ
O yüzden de vakıflarında toplumun bütün dinamiklerini işin içine katarak çalıştıklarını ifade eden Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bunun için komiteler kurduk, farklı farklı komiteler. Gönüllülerimiz kendi uzmanlık veya arzu ettikleri keyif alanlarına göre çalışmalarını sürdürüyorlar. Kültür sanat komitemiz de en aktif çalışan komitelerimizden biri. Ne mutlu bize ki Cumhuriyet, sanatı Ulu Önderimiz Atatürk sayesinde öyle güzel bir noktaya getirmiş ki, hele ki Köy Enstitüleri’nin buradaki etkisini tabii ki yadsıyamayız. Çok değerli sanatçılar yetişti toplumumuzda. Gönüllülerimiz arasında da bu sanatçılardan var. ‘Bende resim var, bende müzik var, bende fotoğrafçılık var’ diyen gelip kendi sanatını vakfediyor vakfımıza. Ne için? Köyde yaşayan ve eşit şartlara ulaşamayanlara ulaştırmamızı sağlamak için. Buna maddi kaynak sağlamak için ya da ayni kaynak sağlamak için destek veriyorlar. İşte Müjgan Köse hanımın açtığı bu sergiden bize gelecek olan bağış sayesinde de onun da özellikle vurguladığı arzu üzerine, köylerdeki çocuklarımıza ulaştıracağımız her türlü destek için bize kaynak sağlamış oldu, kendisine minnettarız.”