Şeyhanlıoğlu, 1970-1980 döneminde yaşanan sağ-sol çatışmaları ve 12 Eylül darbesinden sonra 1984’te başlayan PKK eylemleri nedeniyle Türkiye’nin büyük ekonomik ve toplumsal bedeller ödediğini belirtti.
TERÖRLE MÜCADELENİN EKONOMİK YÜKÜ AĞIR
Prof. Dr. Şeyhanlıoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelesinin yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir maliyete ulaştığını ifade etti. 1988-1993 döneminde merhum Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in çözüm arayışlarının, 1993’te başlayan faili meçhul cinayetlerle sekteye uğradığını vurgulayan Şeyhanlıoğlu, 2014’te Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan yeni çözüm sürecinin de çeşitli olaylarla sabote edildiğini belirtti.
"PYD 100 BİN KİŞİLİK TERÖR ŞEBEKESİNE DÖNÜŞTÜ"
Şeyhanlıoğlu, PKK/PYD’nin bölgesel istikrarsızlığa neden olan bir unsur olduğunu ve Batı’nın bu yapıyı desteklediğini ifade etti. ABD, İngiltere ve İsrail’in, PYD’yi destekleyerek bölgede yeni bir güç dengesi oluşturmak istediğini dile getirdi. "Bugün PYD, 100 bin kişilik bir terör şebekesine dönüşmüş durumda. Ellerindeki tank savarlar İsveç yapımı, hava araçları ABD menşeli, sığınak ve tüneller Fransız yapımı. Batı, bu yapıyı silahlandırıyor ve maddi, manevi destek sağlıyor" dedi.
"YENİ PKK ÖCALAN'I DİNLER Mİ?"
PKK’nın 1984-2004 yılları arasında bölgede etkili olduğunu, ancak 2004 yılında ilk yapının çökmesinin ardından 2007'de Almanya'nın desteğiyle yeni bir yapı oluşturulduğunu belirtti. "2004'te PKK'nın ilk versiyonu kapandı, ancak 2007'de farklı bir yapı ortaya çıktı. Yeni PKK, Öcalan'ı dinler mi? Hayır, dinlemez" şeklinde konuştu.
2011'deki Suriye iç savaşının ardından PYD'nin bölgede daha da kurumsallaştığını ifade eden Şeyhanlıoğlu, "ABD, Rakka ve Deyrizor'daki Tay ve Şammar aşiretlerini de dahil ederek Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) kurdu. PKK bitse bile PYD'yi yeni bir güç olarak kurumsallaştırdılar" dedi.
"TÜRKİYE BU SORUNU KÖKTEN ÇÖZMEK İSTİYOR"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Öcalan örgütü kurduğunu söylüyorsa, şimdi dağıtsın" sözlerini hatırlatan Şeyhanlıoğlu, Türkiye'nin bu sorunu kökten çözmek istediğini vurguladı.
Türkiye, Irak ve Suriye'nin ortak bir ekonomik ve siyasi iş birliği modeli geliştirmesi gerektiğini belirten Şeyhanlıoğlu, "Neden Avrupa Birliği modeli gibi bir iş birliği yapmayalım? Petrol, su, toprak ve yetenekli insan kaynağı burada. Bu kaynakları ortak kullanarak bölgede istikrarı sağlayabiliriz" dedi.
Son olarak, Türkiye'nin terörle mücadelede kararlı olduğunu belirten Şeyhanlıoğlu, "Bu terör ya silah bırakacak ya da Türkiye gerekli askeri adımları atacaktır" ifadelerini kullandı.