İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında robotik kodlamanın önemi her geçen gün artarken lise ve üniversite öğrencilerinin uğrak yerlerinden biri de Konya Sokak’taki elektronikçiler pasaj ve dükkânları oluyor.
Konuya İlişkin ankaranethaber.com muhabirine açıklamalarda bulunan Çetin Elektronik yetkilisi Ferdi Çetin, Konya Sokak’ta lise ve üniversite öğrencilerinin projelerine hem yazılım desteği hem de demonte olarak parça satışı konusunda hizmet verildiğini belirterek, “Günümüzde robotik kodlama denen bir olayımız var. Bunların üzerindeki geliştirme kartlarının bir kısmı yurt içinde üretilse de yüzde 80’i yurt dışından ithal edilen malzemeler.” dedi.
DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ ATILIMLARDAN BİR TANESİ “ARDUINO”
Üniversite öğrencilerinin en çok İtalyan açık kaynak donanım ve yazılım şirketi Arduino (Türkçe anlamı: Değerli Arkadaş) üzerine, robotik kodlama işlemi yaptıklarını dile getiren Çetin, “Arduino dediğimiz küçük bir kart, binlerce çeşidi var. O kartlar bilgisayara takılıyor. Proje ne ise, ne yapılmak isteniyorsa, örneğin araba, drone, ya da yapay zekâ ile aklınıza gelebilecek her şeyi Arduino üzerinden robotik kodlama ile yapabilirsiniz.
Daha önce entegreler vardı şimdi kartlar var. Önceden entegreler üzerine kodlama yapılıyordu şimdi Arduino üzerine kodlama yapılıyor.
Entegreye yazılım yazmakla bitmiyordu. Onun kartını çiziyordunuz, kartıyla birlikte transistörüymüş, konnektörüymüş, hangisine ne kullanacaksınız, alacağı amperler, çektiği iç dirençler bunların hepsini hesaplamanız gerekiyordu ki kart çizesiniz. Ama Arduino’da böyle bir şey yok. Yazılımı yapın, yazdığınız yazılımın üzerine ne yapmak istiyorsanız onun parçaları satılıyor. O parçaları birleştirdiğiniz zaman bir nevi yapboz gibi, lego gibi istediğiniz her şeyi elde edebiliyorsunuz. Ama en önemlisi yazılımdır. Yazılımı bilmediğiniz sürece yaptığınız lego hiçbir işe yaramaz. Arduino demek yazılım demek, önce Arduino yazılımı yapacaksınız.
Arduino bana göre dünyada yapılmış en önemli atılımlardan bir tanesi.
Ya da Arduino’nun muadili Raspberry Pi ve STM var. Ancak Arduino; Raspberry Pi ve STM ye göre daha uygun fiyata satıldığı için hocalar genelde öğrencilerine Arduino’yu öneriyorlar. Bu yüzden piyasada genelde Arduino ismi geçiyor. Raspberry Pi ve STM kartlarının maliyeti biraz daha masraflı olduğu için hocalar da öğrencilerini Arduino ya yönlendiriyorlar çünkü diğerlerine göre en uygun fiyata satılan ürün Arduino.
Arduino ve Raspberry Pi’ler genelde sinyal ve tetik tuşları çok fazla olduğu için daha profesyonel işlerde kullanılıyor. Genelde dronelarda kullanılıyor. İşlemcileri çok yüksek bitli yazılım kartları olduğu için daha profesyonel ve daha maliyetli oluyor. Ancak 16 bit gibi daha düşük bitli kartlarda Arduino daha düşük maliyete sahip ve pazarın büyük kısmını elinde bulunduruyor.
Bu yüzden Konya Sokağın yüzde 50’si öğrenci projeleri ve robotik kodlama üzerine, diğer yüzde 50’si de başka branşlar üzerine yoğunlaşmıştır diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.