54 gazetecinin öldürüldüğü 2024’te, 31’inin çatışma ortamlarında can verdiği belirtildi. Tutuklu gazetecilerin sayısı ise yüzde 7’lik bir artışla 550’ye yükseldi.
Dünyanın En Tehlikeli Bölgesi Gazze
RSF raporuna göre, 2024’te Gazze Şeridi, gazeteciler için dünyanın en riskli bölgesi oldu. İsrail ordusunun hedef aldığı gazeteciler arasında görev sırasında yaşamını yitirenlerin sayısı dikkat çekici şekilde arttı. Ekim 2023’ten bu yana en az 145 gazeteci öldürülürken, bunların 35’i doğrudan hedef alınarak öldürüldü. RSF, bu olayların uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu.
En Fazla Kaybın Yaşandığı İkinci Bölge Asya
Asya, 2024 yılında gazeteci ölümlerinin yoğun yaşandığı ikinci bölge olarak kaydedildi. Pakistan’da yedi, Bangladeş’te ise beş gazeteci öldürüldü. Bölgedeki istikrarsızlık, medya çalışanlarını hedef haline getiriyor.
Tutuklu Gazetecilerde Endişe Verici Artış
2024’te dünya genelinde tutuklanan gazetecilerin sayısında yüzde 7,2’lik bir artış gözlendi. Rusya ve İsrail’deki tutuklamaların bu artışa önemli katkı sağladığı belirtildi. İsrail, Gazze’deki çatışmaların başladığı Ekim 2023’ten bu yana, 41 gazeteciyi hapse attı. Dünya genelinde tutuklu gazetecilerin yarısından fazlası Çin, Myanmar, İsrail ve Belarus’ta bulunuyor.
Türkiye: Adli Kontrol ve Online Sansür Ön Planda
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, ülkedeki tutuklu gazeteci sayısında azalma yaşandığını ancak yeni baskı araçlarının devreye girdiğini ifade etti. Önderoğlu, adli kontrol uygulamalarının ve internet sansürünün gazeteciler üzerinde yeni bir baskı mekanizması oluşturduğuna dikkat çekti. Susturma girişimlerinin şekil değiştirdiğini belirten Önderoğlu, bu uygulamaların haberciliği tehdit ettiğini vurguladı.
RSF’den Çağrı: “Gerçeği Korumak İçin Gazetecileri Koruyun”
RSF Genel Direktörü Thibaut Bruttin, gazetecilere yönelik saldırıların uluslararası hukuku hiçe sayarak cezasız kaldığını ifade etti. Bruttin, gazetecileri koruma çağrısında bulunarak, “Onlar öldürülüyor, hapiste tutuluyor ya da kaçırılıyor. Bu durumu değiştirmek vatandaşların sorumluluğudur. Bize bilgi getirenleri korumak, gerçeği korumaktır” dedi.
Çatışmalar Gazeteciler İçin Ölümcül Olmaya Devam Ediyor
2024 yılı verilerine göre, çatışma bölgelerinde öldürülen gazetecilerin oranı yüzde 57,4’e ulaştı. Orta Doğu, Sudan, Myanmar ve Ukrayna, bu bölgelerin başında geliyor.
RSF, öldürülen, tutuklanan, rehin alınan veya kayıp gazetecilere dair bilgileri sürekli güncellediği çevrimiçi barometresi aracılığıyla kamuoyuna sunuyor.