Gece saatlerinde 5.3 ve 5.0 büyüklüğünde iki büyük sarsıntı yaşandı. Bu depremleri, 4 büyüklüğünde dört deprem ve 3'ün üzerinde onlarca artçı takip etti. Yunan yetkililer, bu sismik hareketliliğin Kiklad bölgesinde uzun süredir devam eden depremler zincirinin en güçlü halkalarından biri olduğunu belirtiyor.
Jeodinamik Enstitüsü'nün verilerine göre, bu depremlerin merkez üssü Santorini ve Amorgos arasındaki deniz bölgesiydi ve sarsıntılar 17 kilometre derinlikte gerçekleşti.
VOLKANİK FAALİYETLER SÖZ KONUSU
Jeoloji Profesörü Avraam Zelilidis, yaşanan sismik hareketliliğin yalnızca depremlerle sınırlı kalmayabileceğini, aynı zamanda bölgede yeni bir volkan oluşumu ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlara göre, Santorini'nin geçmişte büyük patlamalara sahne olması, benzer volkanik aktivitelerin tekrar edebileceğini gösteriyor.
"İYİMSERLİK AZALIYOR"
Sismolog Gerasimos Papadopoulos, bölgedeki hareketliliğin beklenenden daha uzun sürdüğüne dikkat çekerek, "İyimserlik açığı kapandı" ifadesini kullandı.
Doğal Afetler Profesörü Costas Synolakis de bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Her türlü senaryo masada, olası bir volkanik aktiviteyi göz ardı edemeyiz" dedi.
DALGALANMALAR DEVAM EDECEK
Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vassilis Karastathis, yaptığı açıklamada, 5.3 büyüklüğündeki son depremin önceki depremlerden farklı olmadığına ve mevcut sismik serinin bir parçası olduğuna dikkat çekti.
Enstitü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas ise sürecin dinamik olduğunu belirterek, "Daha fazla dalgalanma göreceğiz. Deprem serisi henüz tamamlanmış değil" dedi.
HEYELAN TEHLİKESİ BÜYÜYOR
Bilim insanları, depremlerle birlikte bölgede heyelan riskinin de arttığına işaret ediyor. Atina Ulusal Üniversitesi Jeoloji ve Jeoçevre Bölümü'nden araştırmacılar, heyelanların yalnızca kalderanın yamaçlarında değil, aynı zamanda daha geniş alanlara yayıldığını belirtiyor.