Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden yürütülen bireysel danışmanlık, koçluk, eğitim, theta healing, mentörlük, meditasyon, mindfulness ve terapi gibi faaliyetlerden gelir elde edenleri yakın takibe aldı. Vergi beyanında bulunmayan ya da eksik bildirim yapan kişilerle ilgili kapsamlı bir inceleme süreci başlatıldı.
Banka hesapları takibe alındı
Bakanlık, bu hizmetlerden gelir elde edenlerin banka hesap hareketlerini incelemeye alarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgileri vergi beyanlarıyla karşılaştırdı. İlk tespitlerde, vergi beyanlarıyla banka hesap hareketleri arasında ciddi uyumsuzluklar belirlendi. 2022-2023 yıllarında bu alanda faaliyet gösteren kişilere yönelik denetimlerde kayıt dışı bırakılan kazançlar ortaya çıkarılıyor.
Sosyal medya kazançlarına özel düzenleme
Bakanlık, sosyal medya ve internet üzerinden kazanç sağlayanların vergilendirilmesi için daha kolay bir yöntem geliştirmişti. 2024 yılı itibarıyla bu alanlarda gelir elde edenler için yüzde 15 gelir vergisi tevkifatı uygulaması devreye alındı. Bu sistem kapsamında, kazançlar 3 milyon lirayı aşmadığı sürece tevkifat nihai vergi olarak kabul ediliyor. Ancak bu sınırı aşan kazançlar için yıllık beyanname zorunluluğu bulunuyor.
Bakan şimşek’ten açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyi tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, Vergi bilincini artırma hedefiyle yeni adımlar atıldığını ifade eden Şimşek, denetimlerin etkin bir şekilde devam edeceğini vurguladı. Kayıt dışı gelirlerin vergilendirilmesiyle kamu maliyesinde adaletin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu denetimlerde kayıt dışı kazanç elde eden mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. İzaha davet sürecinde uyum göstererek kayıt dışı kazancını beyan eden mükellefler daha az ceza ödeyecek, uyumsuz davranan mükellefler ise vergi incelemesine alınacak."