Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yarın 28. dönem yasama yılına başlıyor. Yeni yasama dönemi öncesi değerlendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa ve mevcut anayasadaki ilk 4 madde tartışmaları hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"İLK DÖRT MADDE TARTIŞMASI ZAMAN KAYBI"

Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarında ilk dört maddeyi tartışmaya açmanın zaman kaybına neden olacağını belirterek, "Parlamentoda temsil edilen partilerimizin büyük bir çoğunluğu bu konuda herhangi bir sorun olmadığını ifade ediyor. Bu sebeple ilk dört madde üzerinden yapılacak tartışmaların verimli olmayacağına inanıyoruz," dedi.

Günlerdir protesto yapıyorlar... CHP'li Günaydın Çayırhan işçilerini ziyaret etti Günlerdir protesto yapıyorlar... CHP'li Günaydın Çayırhan işçilerini ziyaret etti

"MİLLET SÖZLEŞMESİNE İHTİYAÇ VAR"

Yeni anayasanın yalnızca bir veya birkaç partinin değil, tüm toplumun anayasası olması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye'nin ihtiyacı, geniş bir toplumsal mutabakata dayanan, kuşatıcı bir millet sözleşmesidir. Bu süreçte toplumun bütün kesimlerinin görüşlerine başvuracağız ve katılımın yüksek olduğu şeffaf bir anayasa hazırlık süreci yürüteceğiz," ifadelerini kullandı.

"ANAYASA TARTIŞMALARI ŞEFFAF OLMALI"

Kurtulmuş, anayasa yapma sürecinin şeffaf bir zeminde yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Partilerin ve toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alınacağını belirten Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı olarak bu süreci yönetme sorumluluğunu taşıdıklarını söyledi.

"TBMM ANAYASA YAPMA GÜCÜNE SAHİPTİR"

Kurtulmuş, TBMM'nin anayasa yapma yetkisine ve gücüne sahip olduğunu belirterek, "Yeni anayasa sürecinde bütün partilerin iyi niyetli bir yaklaşımla katkıda bulunmasını bekliyoruz. Türkiye için geniş katılımlı bir millet sözleşmesi büyük bir ihtiyaçtır," dedi

Muhabir: Haber Bülteni