Sıkı para politikası, yüksek mevduat faiz oranları, istikrarlı döviz kuru ve dalgalı borsa ortamı, yatırımcıları TL mevduata yöneltti. BDDK verilerine göre, 25 Ekim haftasında standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki oranı yüzde 55,78 olarak gerçekleşti. Bu oran, 17 Ekim 2017’deki yüzde 56,13 seviyesinden sonra en yüksek değere ulaşarak dikkat çekti. TL mevduatın bu yükselişine karşılık, kur korumalı mevduat (KKM) oranı yüzde 7,63’e, döviz mevduatının oranı ise yüzde 36,6’ya geriledi. 25 Ekim haftasında, standart TL mevduat miktarı ilk kez 10 trilyon liranın üzerine çıkarak tarihi bir eşiği geçti.
MERKEZ BANKASI'NIN TL STRATEJİSİ
Merkez Bankası, enflasyonla mücadelede TL’nin reel değerini korumaya önem verirken, kur korumalı mevduatın da kademeli olarak azaltılmasına yönelik adımlar atıyor. Döviz kurlarında dalgalanmaları sınırlayan Merkez Bankası, döviz alım işlemlerinin miktarını da azaltarak bu stratejiyi sürdürüyor.
KKM GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR
Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, TL mevduatlarının yeniden cazip hale gelmesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da ekonominin yeniden dengelenmesi adına olumlu değerlendiriliyor. TL’ye dönüş eğilimindeki artış, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini yeniden artırmasına yardımcı olurken, hanehalkının dövizden TL’ye geçişinin ekonomik istikrar için güçlü bir temel sağladığı belirtiliyor.
TL MEVDUATIN ARTAN PAYI EKONOMİYİ DESTEKLİYOR
BDDK verileri, TL’ye olan ilginin artmasıyla birlikte standart TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payının yükseldiğini gösteriyor. 25 Ekim haftasında standart TL mevduat hacmi 10 trilyon 50,6 milyar liraya ulaşarak ilk kez 10 trilyon liranın üzerine çıktı. Bu dönemde kur korumalı mevduat 1 trilyon 374,9 milyar liraya, yabancı para mevduatı ise 194,1 milyar dolara geriledi. Toplam mevduat ise 18 trilyon 19 milyar liraya ulaşarak TL’nin mevduatlardaki yükselen payını yüzde 55,78 seviyesine taşıdı. Bu oran, 17 Ekim 2017’den bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.