Sahte dolarların, Güneydoğu sınırından yasa dışı yollarla ülkeye sokulduğu ve piyasadaki sahte paranın toplam değerinin milyar doları aşabileceği tahmin ediliyor.

İlk İzler Gaziantep’ten

Olayla ilgili yapılan ilk incelemelerde sahte banknotların, Güneydoğu sınırından Türkiye'ye giriş yaptığı ve bu paraların ilk işlemlerinin Antalya, İzmir, İstanbul ve Gaziantep gibi bölgelerde gerçekleştirildiği belirtildi. Gaziantep, Suriye ve Irak ile yoğun ticaret ağı nedeniyle bu krizde dikkat çeken şehirlerden biri. İlk sahte para kullanımının bu şehirde fark edildiği iddia ediliyor.

Kripto Para İşlemleri Hedefte

Sahte dolarların kullanıldığı en büyük olaylardan biri, Antalya’da bir kripto para alım-satımı sırasında yaşandı. Yüzbinlerce dolarlık bir kripto para işlemi sırasında, döviz bürosundaki makinelerin sahte doları ayırt edememesiyle durum fark edildi. Ancak detaylı inceleme yapan uzmanlar, banknotların sahte olduğunu tespit etti. Döviz bürolarındaki para sayma makineleri ve hatta bazı bankalardaki cihazların bu dolandırıcılığı fark edememesi endişeleri artırdı.

Sahte dolar krizi panik yaratmıştı... Şimdi de milyonlarca sahte euro bulundu! Sahte dolar krizi panik yaratmıştı... Şimdi de milyonlarca sahte euro bulundu!

Terör Finansmanı Şüphesi

İstanbul merkezli bir operasyonda, sahte dolarların kara para aklama ve terör finansmanı amacıyla kullanıldığı tespit edilerek onlarca kişi gözaltına alındı. Özellikle sahte banknotlarla kaçak altın alımı yapıldığına dair bulgular, güvenlik birimlerini alarma geçirdi. Operasyonların ülke genelinde genişleyebileceği ifade ediliyor.

Piyasalar Durduruldu, Zararı Büyük

Yaşananlar sonucunda bankalar ve döviz büroları, fiziki dolar işlemlerini büyük ölçüde durdurdu. Başlangıçta piyasaya sürülen sahte dolarların 600 milyon doları bulduğu öngörülse de uzmanlar bu rakamın milyar doları geçebileceğini belirtiyor. Bu durum, döviz piyasasında ciddi bir durgunluğa yol açtı.

Sahte Dolar Nasıl Fark Ediliyor?

Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Bürolar Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, sahte dolarların birebir benzer şekilde üretildiğini, sıradan vatandaşların anlamasının neredeyse imkânsız olduğunu belirtti. Ünver, şöyle dedi:

"2 tane para düşünün. Birisini darphane basmış birisini de darphane gibi bir yer basmış. Materyaller klişeler ve kâğıt kalitesi benzer yapıldığı için çok küçük detayları var. Bunları da uzmanlar ince ince, detaylı bir şekilde incelediğinde ortaya çıkıyor ve konunun uzmanı olmayan sıradan bir vatandaşın anlaması zor. Piyasada neredeyse bire bire yakın bir sahtecilikten bahsediyoruz. Çünkü cihazlardan geçiyor, ATM'lerden, banka para sayma makinelerinden geçiyor. Hepsi değil ama bazıları geçebiliyor. Dolayısıyla sektörümüz de buna yönelik böyle bir tedbir durumuna geçmiş durumda."

Kapalıçarşı'da Önlemler Artırıldı

Kapalıçarşı'daki döviz bürolarında, sahte dolarlarla ilgili uyarı afişleri asılmaya başlandı. Bazı döviz büroları, özellikle 50 ve 100 dolarlık banknotların alımını durdurduklarını ilan etti. Afişlerde, "Piyasadaki sahtelerden dolayı belirtilen banknotlar kabul edilmeyecektir" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Haber Merkezi