Bakan Uraloğlu, uydunun 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki jeosenkron yörüngesinde testlere tabi tutulacağını belirterek, “Türksat 6Anın test süreçlerini tamamladıktan sonra 2025’in ilk çeyreğinde hizmete sunacağız. Türkiye’yi uydu ve uzay çalışmalarında uluslararası bir oyuncu haline getireceğiz” dedi.

Avrupa Birliği'nde USB-C dönemi resmen başladı: Bu cihazlarda zorunlu! Avrupa Birliği'nde USB-C dönemi resmen başladı: Bu cihazlarda zorunlu!

“TÜRKİYE’YE VE DÜNYAYA BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK”

9 Temmuz’da SpaceX’in Cape Canaveral fırlatma üssünden uzaya gönderilen Türksat 6A, geçici yörüngesinde faydalı yük testlerini başarıyla tamamladıktan sonra, 42 derece doğu yörüngesine 6 ateşleme yaparak hareket etti. Uydunun, Türkiye saatiyle 05.00’te yaptığı son ateşleme ile hedef yörüngesine ulaştığını duyuran Bakan Uraloğlu, “Türksat 6A, 15 yıllık görev süresi boyunca haberleşme hizmetlerinde Türkiye’ye ve dünyaya büyük katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Aw359442 01

20 YILLIK HAYAL GERÇEĞE DÖNÜŞÜ

Türksat 6A’nın, Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, projenin kökeninin Türksat’ın kuruluşuyla başlayan 20 yıllık bir hayale dayandığını belirtti. Uydu, ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH gibi kurumların katkılarıyla yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programları sayesinde yerli mühendislerin uydu tasarım, üretim ve test süreçlerinde aktif rol aldığına dikkat çeken Uraloğlu, “Bu projeyle uzay teknolojilerinde ulusal birikimimizi en üst seviyeye taşıdık” dedi.

5 MİLYAR KİŞİYE ERİŞİM SAĞLAYACAK

Türksat 6A’nın 2025’te hizmete girmesiyle Türkiye’nin haberleşme uydu kapasitesinin genişleyeceğini ifade eden Uraloğlu, “Yeni uydu sayesinde Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere Tayland, Endonezya, Malezya gibi bölgelerde hizmet sunacağız. Bu sayede, Türksat uydularımızın kapsama alanı dünya nüfusunun yüzde 65’ine ulaşacak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ GÜCÜ ARTIYOR

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın uzaydaki her bir bileşeninin artık dünyaya ihracat potansiyeli taşıdığını vurguladı. “Bu uydu, Türkiye’nin sadece haberleşme alanındaki ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayacak, uzay teknolojilerindeki yetkinliğini de tüm dünyaya gösterecek” dedi.

Kaynak: İHA