Söz konusu düzenleme kapsamında, yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlara uygulanan stopaj oranı yüzde 15'e yükseltildi. Bu oran, Cumhuriyet tarihindeki en yüksek mevduat faiz vergisi olarak kayıtlara geçecek.

Vergi yükünün dengeli dağıtılması amacıyla, TL mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kâr paylarına uygulanan stopaj oranları arttırıldı. Buna göre:

  • 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 15 oldu.

  • 1 yıla kadar vadeli hesaplarda bu oran yüzde 12 olarak belirlendi.

  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 oranı uygulanacak.

Bu oranlar dönemlere göre farklılık göstererek, daha önce belirlenmiş tarih aralıklarında değişik stopaj uygulamaları devam edecek.

Para12

KUR KORUMALI MEVDUATTA ARTIŞ

Kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kâr paylarına uygulanan stopaj oranları da diğer TL mevduat hesapları ile uyumlu hale getirildi. Bu kapsamda:

  • 6 aya kadar vadeli hesaplar için stopaj oranı yüzde 15

  • 1 yıla kadar vadeli hesaplar için stopaj oranı yüzde 12

  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için stopaj oranı yüzde 10 olarak uygulanacak.

BORÇLANMA ARAÇLARINDA VERGİ ARTIŞI

Makroekonomik istikrarı desteklemek amacıyla, bankaların yurtiçinde ihraç ettiği borçlanma araçlarına uygulanan indirimli stopaj oranları da genel oranlara çekildi. Buna göre:

Para10

YATIRIM FONLARINDA STOPAJ ARTIŞI

"Vergilendirmede etkinlik" prensibi doğrultusunda yatırım fonlarından elde edilen kazanca uygulanan stopaj oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Ancak, hisse senedi yoğun fonlar ve 2 yıldan uzun süreyle elde tutulan girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonlarına uygulanan yüzde 0 stopaj oranı değişmeden korundu.

BAZI MENKUL KIYMETLERDE AVANTAJ ORTADAN KALKTI

Borsaya tabi varlıklar arasındaki vergi avantaj farklılıklarını gidermek amacıyla, ipotek finansman kuruluşları tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için uygulanan yüzde 7,5 stopaj oranı kaldırılarak yüzde 10 genel stopaj oranına geçildi.

Ancak, devlet tahvili, Hazine bonosu ve Hazine varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikaları üzerinden elde edilen gelirlerde yüzde 0 stopaj uygulaması devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi