İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki sismik hareketlilik uluslararası bilim dünyasında da dikkatle izleniyor. Yunanistan’dan gelen açıklamalar, İstanbul için bilimsel endişeleri yeniden gündeme taşıdı.

“İstanbul İçin Alarm Çalıyor”

Yunan sismolog Akis Tselentis, depremin ardından yaptığı açıklamada İstanbul’da büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Tselentis, “Dünyada İstanbul’da büyük bir deprem olmayacağına inanan tek bir bilim insanı yoktur. Şehir için alarm çalıyor,” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki sismik aktivitenin Yunanistan’ı etkileyip etkilemeyeceği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Tselentis, “Yunanistan için korkulacak bir durum yok” dedi. Kuzey Ege fay hattının izlenmesi gerektiğini belirterek, “Etkilenme olasılığının çok düşük olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

“Bölgenin Büyük Bir Depreme Borcu Var”

Selanik Aristoteles Üniversitesi Sismoloji Profesörü Kostas Papazachos da Marmara’daki sismik potansiyel üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Papazachos, İstanbul’da meydana gelen olası büyük bir depremin Yunanistan’ı doğrudan etkileme potansiyelinin olmadığını belirtti. Ancak Marmara fay hattının uzun süredir kırılmadığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

Kur Korumalı Mevduat sonlanıyor mu? Bakan Şimşek verileri paylaştı Kur Korumalı Mevduat sonlanıyor mu? Bakan Şimşek verileri paylaştı

“Bu parça 7.1 büyüklüğünde bir depremin olduğu 1766 yılından bu yana kırılmadı. Daha da batıdaki bölüm ise 1648'de 6.8 büyüklüğünde bir deprem geçirmiştir. Bu kesimde enerji boşalımı olmayan yaklaşık 300 yıldan bahsediyoruz. Bölgenin büyük bir depreme borcu var.”

Uzmanlar, İstanbul ve Marmara Bölgesi için olası bir depremin sadece Türkiye açısından değil, bölgesel denge açısından da önem taşıdığını vurgularken, uluslararası düzeyde sismik gözlem ve hazırlık çalışmalarının sürmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kaynak: Haber Merkezi