Enflasyon AnkaraTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ekim ayı enflasyon rakamları yıllık bazda %48,58 olarak kaydedildi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre %2,88 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Uzmanlar, enflasyon rakamlarının genel olarak piyasa beklentileri doğrultusunda geldiğine dikkat çekiyor.

TÜFE’de Düşüş Trendi Devam Ediyor

Ekim ayında yıllık enflasyon %50’nin altında kalarak, Temmuz 2023’ten beri kaydedilen en düşük seviyede seyretti. 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatları %62,02 artış gösterirken, yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) %43,93 oranında yükseldi. Uzmanlara göre, gıda fiyatları, enerji ve ulaşım maliyetlerindeki artışlar, TÜFE’deki düşüş trendine rağmen tüketici üzerindeki enflasyonist baskıyı sürdürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Enflasyon Değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekim ayında açıklanan 12 aylık enflasyon oranının son 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğine dikkat çekerek, "Hizmet enflasyonundaki ataletin kırılması için önemli bir aşamadayız" ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek, enflasyondaki düşüş trendinin sürdürülmesi için kapsamlı ekonomi politikalarının gerekliliğini vurguladı. Şimşek’in açıklaması, mevcut enflasyon düşüşünün uzun vadeli kalıcı etkilere dönüşebilmesi için mali ve parasal politikalarda sıkı duruşun korunması gerektiğini ortaya koydu.

Enflasyob

Ekonomist Güldem Atabay’dan Enflasyon Yorumları

Ekonomist Güldem Atabay, TÜİK’in enflasyon verilerini değerlendirdiği açıklamasında enflasyonla mücadele sürecinin istikrar ve güven politikaları gerektirdiğini belirtti. Ankara Net Haber’e konuşan Atabay, para politikasının yalnız başına yeterli olmadığını ve ekonomi yönetiminin daha kapsamlı politikalarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

TÜİK enflasyon verileri açıklandı: Piyasa beklentilerini aştı! TÜİK enflasyon verileri açıklandı: Piyasa beklentilerini aştı!

"Enflasyon Programı Eksiklik Taşıyor"

Atabay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yürüttüğü enflasyon programının "eksik bir istikrar çabası" olduğunu ifade ederek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hedeflerine olan güvenin zayıf olduğunu dile getirdi. Atabay’a göre, TCMB’nin 2025 yılı için öngördüğü enflasyon hedefleri gerçekçi değil. 2024 yılı sonunda %45, 2025 yılı sonunda ise %33-35 seviyelerinde bir enflasyon oranı öngören Atabay, ekonominin mevcut dinamiklerinin bu oranları yakalamayı zorlaştırdığını savundu.

"2025 Hane Halkı ve Şirketler İçin Zor Bir Yıl Olacak"

Atabay, enflasyondaki düşüşün yalnızca para politikalarıyla sınırlı kalamayacağını ve yapışkan hale gelen enflasyonun %30 seviyelerine kadar indirilebileceğini belirtti. Ancak kalıcı bir düşüş için hükümete duyulan güvenin artırılması ve kapsamlı ekonomik reformların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 2025 yılında enflasyonist baskının hane halkı ve şirketler üzerinde ciddi bir yük oluşturabileceğine dikkat çeken Atabay, siyasi güven ortamının bu denli zayıf olduğu bir dönemde ekonomide kapsamlı bir vizyonun uygulanmasının zor olduğunu belirtti.

12 Aylık Ortalama Artışlar Üretici ve Tüketici Üzerinde Baskıyı Sürdürüyor

Ataybay'ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise, tüketici ve üretici fiyatlarındaki yıllık ortalama artışların yüksek seyretmesi. 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, TÜFE %62,02, Yİ-ÜFE ise %43,93 oranında artış gösteriyor. Bu durum, tüketici ve üreticilerin artan maliyet baskısını hissetmeye devam ettiğini gösteriyor. Temel ihtiyaç maddelerinde devam eden yüksek fiyat artışlarının, hane halkının bütçesini zorlayacağına dikkat çekiyor.

Kaynak: Cansel Yıldız