Türkiye’de yaşayan ve İsrail ordusunda görev yapan çifte vatandaşların yargılanmasına yönelik sosyal medyada vatandaşlar çağrıda bulunurken Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP) temsilcileri konunun Türkiye Büyük Büyük Millet Meclisi’ne getirilmesi yönünde önemli bir adım attı.

Gip W Fw E W0 A Al4K B

Platform üyeleri Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Genel Başkan Yardımcıları Ali Aydın ve İzzettin Küçük, Selami Çalışkan'ı parti genel merkezinde ziyaret ederek taleplerini dile getirdi.

Gip V4 Cu Xk A A R A E S

İSRAİL ORDUSUNDA 4 BİN TÜRK VATANDAŞI

İddilara göre Türk pasaportu taşıyan 4 bin İsrailli  7 Ekim’den sonra Türkiye’den Gazze’ye gidip İsrail için katliam yaptı.

Ghcy C Qa X0 A Ai N06

Siyonist askerlerinin 4 bininin Türk pasaportu taşıdığı tespit edildiği bunların 400’ünün Türkiye’den gittiği öğrenilmişti. İsrail’de 250 bin Türk pasaportu taşıyan kişinin yaşadığı ortaya çıkarken Türkiye’de ise 20 bin civarında hem Türk hem İsrail vatandaşı Musevi bulunuyor

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

İddialar sonrası sosyal medyada binlerce vatandaş sosyal medyada “#ülkemdesiyonististemiyorum” etiketiyle tepki göstermiş, bu kişilerin vatandaşlıktan çıkarılmaları ve yargılanmaları çağrısında bulunmuştu.

Bakan Işıkhan duyurdu: O sektörler için yeni çalışma modelleri geliyor Bakan Işıkhan duyurdu: O sektörler için yeni çalışma modelleri geliyor

Ghcy C Q Y W4 A A Zz Z5

HÜDAPAR TBMM’YE KANUN TEKLİFİ VERMİŞTİ

Türk-İsrail çifte vatandaşı olup, İsrail ordusuna katılarak Gazze'deki Müslüman soykırımına ortak olanların vatandaşlıktan çıkarılmasına ve mal varlıklarına el konulmasına dair HÜDAPAR TBMM’ye kanun teklifi sunulmuştu.Yapıcıoğlu tarafından hazırlanan bu teklif, Türk-İsrail çifte vatandaşı olup, İsrail ordusuna katılarak Gazze'deki Müslüman soykırımına ortak olan kişilerin Türkiye vatandaşlıklarının iptal edilmesini ve mal varlıklarına el konulmasını öngörüyor.

Ab Den Turk Iye Ye V Ize Kisitlamasi 57091

Kanun teklifinin çıkış noktası, medyada yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan en az 4 bin İsrail vatandaşının, İsrail-Hamas savaşında yer almak üzere İsrail'e gitmeleriydi. HÜDAPAR, bu durumu uluslararası hukuka ve Türkiye'nin de taraf olduğu 1950 tarihli BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne aykırı olarak görerek, Türkiye’nin bu çifte vatandaşlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmasını talep etti.

KANUN TEKLİFİNİN SÜRECİ

Yapıcıoğlu’nun sunduğu teklif, 29 Aralık 2023 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmuş ve 2/1895 esas numarasıyla kayıt altına alınmıştı. Teklifin, Adalet, Dışişleri, İçişleri ve İnsan Hakları İnceleme komisyonlarına yönlendirilmesinin ardından, 7 Mayıs 2024’te İç Tüzük’ün 37. maddesine dayanarak doğrudan TBMM Genel Kurulu’na alınması talep edilmişti.

Teklifin görüşülmesi, 9 Temmuz 2024 tarihinde yapılan Meclis 3. oturumunda gündeme geldi. Yapılan oylama sonucunda, teklifin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi kabul edildi. Bu gelişme, teklifin yasalaşma yolunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.

KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ Mİ?

Teklifin yasalaşabilmesi için, TBMM Genel Kurulu’nda maddeler tek tek tartışılacak, milletvekilleri konuyla ilgili soru-cevap yapacak ve oylama yapılacak. Eğer teklif Genel Kurul’da kabul edilirse, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere yürürlüğe girebilir. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın kanunda değişiklik talep etme veya veto etme yetkisi de bulunuyor.

Kaynak: Fatma Doğanay