Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Ziyarette, ATO üyelerinin karşılaştığı sorunlara dikkat çeken Baran, SGK prim ödemelerinde bankaların uyguladığı komisyon oranlarının işverenler için ciddi bir mali yük oluşturduğunu belirtti. Baran, "Bankalara ödenen komisyonlar işverenler için büyük bir maliyet anlamına geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vergi ödemelerinde olduğu gibi, prim tahsilatlarını da komisyon ödemeden yapabilmesi için bankalarla görüşülmesini ve reel sektörün lehine bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz" dedi.

Ziyaret Ato Talep

Meslek Liselerine Teşvik Önerisi

Baran, gençlerin meslek lisesi tercih etmemesi ve işverenlerin ihtiyaç duyduğu mesleki işgücünü bulmakta yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Meslek liseleri ve mesleki işgücünü teşvik edecek düzenlemeler yapılmasını önerdi. "Mesleki ve teknik eğitim almış ara elemanlar reel sektörün kalbi durumunda. Ancak gençler ve aileler iyi bir iş bulmanın tek yolunun üniversite okumak olduğuna inanıyor. Bu algıyı değiştirmeliyiz. Her yıl yüzbinlerce genç üniversitelerden mezun oluyor, ancak ne aradıkları işi bulabiliyorlar ne de işverenler aradıkları elemanı. Mesleki eğitimden geçen bir yolun, iyi şartlarda iş bulmanın anahtarı olduğunu anlatmalı ve teşvikler sağlamalıyız" şeklinde konuştu. Baran, bedelli askerlikte ücret muafiyeti, sağlık giderlerinde indirim, her yıl için yıpranma hakkı, bireysel emeklilikte indirim ve araç sigorta ile kasko bedellerinde indirim gibi teşviklerin ara eleman sorununu çözmede etkili adımlar olacağını belirtti.

Ato Sgk

Bağ-Kur ve İşçi Alacakları Konusunda Talep

Baran, ATO üyelerinin Bağ-Kur'luların prim ödeme gün sayısının işçi ve memurların emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı ile eşitlenmesi talebini de dile getirdi. Ayrıca, işçi alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresinin bir yıla indirilmesinin işletmeler için faydalı olacağını vurguladı. Baran, hizmet alımı ihalelerinde mevcut hizmetin başka bir firma tarafından üstlenilmesi durumunda personelin de yeni yükleniciye geçmesi gerektiğini belirterek, işveren değişikliklerinde kıdem tazminatı gibi ödemelerin her işverenin kendi dönemiyle sınırlı tutulmasını istedi.

Ziyarette ATO Heyeti de Yer Aldı

Ziyaretin sonunda, Baran Bakan Işıkhan'a ATO üyelerinin gündemindeki konuları içeren bir dosya sundu. Ziyarete Baran'ın yanı sıra ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Ali İhsan Güçlü, Ali Yıldız, Halil İlik ve Yasin Özyolu eşlik etti.

Kaynak: Haber Merkezi