Son yıllarda tarımsal üretimde en büyük problem olarak karşımıza çıkan yabancı ot problemi dünya genelinde giderek büyümeye devam etmektedir. Tabi yabancı ot sorunu, mücadelesi yapılmadığı takdirde verimlerde büyük düşüşlere sebebiyet vermektedir. Küresel ısınmayla birlikte toprak işleme yöntemleri ve münavebeye giren ürün desenindeki değişimler hububat tarlalarında sorun olan yabancı ot florasında değişime neden oldu. Bu durum yabancı ot mücadelesindeki başarıyı etkilemeye başladı. Bu nedenle ilaçlama yöntemlerini ve ilaçlama zamanını gözden geçirmemiz gerekiyor.
İklim değişikliği ile beraber kış aylarının eski yıllara göre çok soğuk olmaması, sonbaharda çimlenen ve gelişen yabancı otların ürüne olan zararını artırmakta ve ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. Yine son yıllarda akaryakıtın büyük oranda artmasına bağlı olarak, daha az girdi maliyeti sağlayan yüzeysel toprak işlemenin üreticiler tarafında tercih edilmesi yabancı ot varlığında artışa neden olmaktadır. Örneğin kazayağı ile yapılan toprak işlemesi yabancı ot tohumlarının çoğunluğunun toprağın üst yüzeyinde kalmasına neden olmakta ve bu durum çimlenme miktarını ve ot yoğunluğunu arttırmaktadır. Özellikle nadasa bırakılmayan alanlarda erken çıkan yabancı otların yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır.
Özellikle sonbaharda çimlenmeyen kekre gibi geniş yapraklı yabancı otların yanında kısır yabani yulaf, karaçayır, tilkikuyruğu ve yumuşak başlıklı kuşyemi gibi dar yapraklı yabancı ot türlerinin mücadelesi öncelikli ve zor otlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda yabancı ot mücadele yöntemlerinin ve ilaçlama zamanlarının iyi belirlenmesi gerektiğinin bilinmesi gerekmektedir.
Yabancı ot mücadelesinde yüksek etki almak istiyorsak özellikle üç önemli kurala mutlaka dikkat etmek gerekmektedir.
--Doğru teşhis; tarladaki yabancı otların doğru teşhis edilmesi,
--Doğru ilaç; tarladaki yabancı otları öldürebilecek doğru ilacın seçilmesi,
--Doğru zamanlama; uygulamanın yabancı otların çıkış zamanlarını dikkate alarak özellikle yabancı otların 2-6 yapraklı erken döneminde yapılması.
Bu üç kurala bağlı kalındığında yabancı ot mücadelesinde başarı sağlanacaktır. Aksi takdirde girdilerin çok yüksek olduğu bu dönemde emekleriniz heba olacaktır.
İlaçlama doğru alet, doğru doz ve doğru su miktarı ile yapılmalıdır. İlaçlama aletinde uygun basınç 2,5-3 atm ve bitki boyundan 50-60 cm yükseklikten yapılacak ilaçlamalar başarı ve etkiyi artıracaktır. Aynı zamanda ilaçlamanın rüzgarsız ve günün serin vakitlerinde yapılması da oldukça önem taşımaktadır.
Maliyetlerin bu kadar yüksek olduğu ve ürünün değerini alacağı bir yılda lütfen emeğinizi boşa çıkarmayın. Gerekli ilaçlama programlarınızı yaparak hastalık zararlı ve yabancı otların önüne geçin.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.