Özellikle çocuklar arasında yaygın olarak kullanılan ve Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kullanıcısı bulunan çevrimiçi oyun platformu Roblox, mahkeme kararıyla erişime engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, "roblox.com, 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir." ifadesine yer verildi.

Roblox Kapatıldı

Çocuk İstismarı Suçlaması

Erişim engelinin, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çocuk istismarı suçlamasıyla yaptığı başvuru sonucunda alındığı öğrenildi. Özellikle çocukların üzüntüyle karşıladığı bu karar, aileler tarafından da tepkiyle karşılandı. Aileler, platformda harcanan paralar nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını dile getirdiler.

Bakanlık Açıklama Yaptı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Roblox platformunun Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucu, Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı ile erişime kapatıldığı belirtildi. Kararın UYAP'ta yayınlanmasının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından uygulanmaya başlandığı ifade edildi.

Roblox

"Çocuklarımızın Korunması İçin tedbir Almak Zorundayız"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tunç, çocuk istismarına neden olabilecek içeriklerin bulunduğu gerekçesiyle Roblox platformuna erişim engeli getirildiğini belirtti. Ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir ve Anayasamız gereği çocuklarımızın korunması için gerekli tedbirleri almak zorundayız." ifadelerini kullandı. Tunç, çocukların korunmasının herkesin görevi olduğunu vurguladı ve bu tür girişimlere asla izin verilmeyeceğini söyledi.

Ekrem İmamoğlu'ndan Tepki Geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Roblox'un kapatılmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Instagram'dan sonra, 15 milyondan fazla kullanıcısı olan Roblox'a da erişim yasağı gelmesi anlaşılır gibi değil. Bu kararı verenler, yeni dünyadan ve teknolojiden habersiz." ifadelerini kullandı.

Roblox Erişim Engeli

Roblox Nedir?

Roblox, kullanıcıların oyun ve deneyimler oluşturabileceği ve diğer kullanıcıların bu deneyimleri oynayabileceği bir çevrimiçi platformdur. 2004 yılında David Baszucki ve Erik Cassel tarafından kurulan Roblox, 2006 yılında piyasaya sürülmüştür. Platform, 2010'ların ikinci yarısında hızla büyümüş ve özellikle COVID-19 pandemisi döneminde büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır. Roblox, oyuncuların "Robux" adı verilen sanal para birimiyle oyun içi satın alımlar yapabildiği bir sistem sunmaktadır ve dünya genelinde milyonlarca aktif kullanıcıya sahiptir.

Kaynak: Haber Merkezi