Ulaştırma Bakanlığı ve Instagram yetkilileri arasında yapılan toplantılardan henüz somut bir sonuç alınamazken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin taleplerinin yerine getirilmesi durumunda erişim engelinin kaldırılabileceğini belirtti. Konuyla ilgili olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

"Kısa Sürede Erişim Açılabilir"

Hasan Basri Yalçın, görüşmelerde olumlu adımlar atıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Benzer sorunları İngiltere'de de görebilirsiniz. Medyada birkaç gündür yalan haberlerin kamu düzenini nasıl etkilediği ve İngiltere'nin bu konuda adım atacağına dair haberler yer alıyor. Ancak konu Türkiye olunca farklı bir yaklaşım sergileniyor. Türkiye egemen bir devlet ve kendi yasaları var. Bu nedenle belirli önlemler almak zorunda kalıyoruz. Pozitif gelişmelerin sürdüğünü, görüşmelerin olumlu sonuçlanacağını ve Instagram'ın kurallara uyacağına dair taahhüt vermesi halinde erişimin kısa sürede açılacağını düşünüyorum." 

"TikTok Konusunda Da Aynı Duruş Sergilenmeli"

Yalçın, TikTok ile ilgili de benzer değerlendirmelerde bulunarak, şu değerlendirmede bulundu:

"TikTok konusunda da aynı prensiplerle hareket etmeliyiz. Orada yayımlanan bazı içerikler rahatsız edici olabilir ancak önemli olan Türkiye Cumhuriyeti yasalarıdır. Bu yasalara uygun yayın yapan platformlar faaliyetlerine devam edebilir, aksi takdirde Türkiye'nin kuralları devreye girer. İnternet konusunda sınırsız özgürlük olduğu düşünülüyor ancak bu doğru değil. Örneğin, ABD'de sosyal medyada suç unsuru taşıyan bir içerik yayımlanamaz. Televizyon kanalları nasıl kurallara uyuyorsa sosyal medya platformları da aynı kurallara uymak zorundadır. Bu mecralar henüz yeni olduğu için hukuk düzenlemeleri tam olarak oturmadı ama zamanla bu da netleşecektir. Kanunların uygulanmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Biz meseleye ilkesel olarak yaklaşıyoruz. Sosyal medya platformları da sınırsız özgürlüklerinin olmadığını ve Türkiye'yi sansürleyemeyeceklerini öğrenecekler."

Kaynak: Haber Merkezi