Açıklamada, panikten kaçınılması ve güvenli davranış yöntemlerinin uygulanması gerektiği vurgulandı.
İstanbul’da meydana gelen depremler sonrası vatandaşların deprem anında yapması gerekenler hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önemli bilgilendirmelerde bulundu. İşte deprem anında yapılması gerekenler…
HAYAT ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULMALI?
Deprem anında sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durulması gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına ya da dolgun, hacimli koltuk, kanepe ve içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır."
Başın iki el arasına alınarak veya bir yastık, kitap gibi koruyucu bir malzemeyle korunması ve sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda kalınması gerektiği belirtildi.
"ÇÖK-KAPAN-TUTUN" KURALI HAYAT KURTARABİLİR
Açıklamada, "Güvenli bir yer bulun, diz üstü çökün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde kapanın, düşmemek için sabit bir yere tutunun" uyarısı yinelendi. Ayrıca, merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmaması gerektiği de vurgulandı.
BALKON, ASANSÖR VE ELEKTRİK DÜĞMELERİNDEN UZAK DURUN
Deprem anında kesinlikle balkona çıkılmaması ve balkon ya da pencerelerden aşağıya atlanmaması gerektiği belirtilen açıklamada şu uyarılara da yer verildi:
-Asansör kullanılmamalı
-Kibrit veya çakmak yakılmamalı
-Elektrik düğmelerine dokunulmamalı
-Tekerlekli sandalyede olan bireylerin ise tekerlekleri kilitleyip baş ve boyunlarını korumaya almaları gerektiği ifade edildi.
TEHLİKELİ ALANLARDAN UZAKLAŞIN, CİHAZLARI KAPATIN
Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi tehlikeli alanlarda; ocak, fırın gibi cihazların kapatılması gerektiği bildirildi. Ayrıca, sarsıntı sonrası elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, soba ve ısıtıcıların söndürülmesi önerildi.
BİNA GÜVENLİ ŞEKİLDE TERK EDİLMELİ
Deprem sonrası gerekli eşya ve malzemeler alındıktan sonra, daha önce belirlenen çıkış yolundan binanın derhal terk edilip toplanma alanına gidilmesi gerektiği vurgulandı.
OKUL VE OFİSLERDE DE HAYAT ÜÇGENİ UYGULANMALI
Okulda, sınıfta veya büroda; sağlam masa ve sıraların altı veya yanı güvenli alanlar olarak değerlendirildi. Koridorlarda ise duvarın yanına çömelerek “çök-kapan-tutun” yöntemiyle baş ve boyun korunmalı.
DEZENFORMASYONA KARŞI RESMİ KAYNAKLAR TAKİP EDİLMELİ
Son olarak açıklamada, sosyal medyada yer alan asılsız bilgilere karşı dikkatli olunması gerektiği ifade edilerek, "Doğru bilgiye ulaşmak için yalnızca resmi kaynaklar takip edilmelidir" denildi.