Michigan Üniversitesi (U-M) halk sağlığı bilimcilerinin yeni araştırmasına göre, 75 yaşında bile sigarayı bırakmak, bireylerin yaşam süresini uzatabilir.
DEVAM ETMEK İÇİN KAYDIRINIZ >>>
Çalışma, sigarayı bırakmanın insanların yaşam beklentisini artırmak için yapabileceği en önemli adım olduğunu vurguluyor. Bu bilgi, hayatları boyunca sigara içen ve kansere ya da kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini kabullenen kişiler için önemli bir motivasyon kaynağı olabilir.
Araştırmada yaklaşık 13 bin orta yaşlı erkeğin incelendiği bir çalışmada, günde 30 veya daha fazla sigara içenlerin, sonraki 25 yıl içinde yüzde 21 daha fazla ölüm riski taşıdığı belirlendi.
Ancak bu risklerin kesin olmadığı, birçok çalışmanın sigarayı bırakmanın her yaşta kısa vadede sağlık yararları sağladığını ortaya koyduğu ifade ediliyor.
U-M araştırmacıları, uzun vadeli faydaların sadece genç ve orta yaşta sigarayı bırakanlarla sınırlı olmadığını keşfetti. 35 ile 75 yaşları arasında sigarayı bırakanların, önemli ölçüde yaşam sürelerini uzattığı bildirildi.
Halk sağlığı verilerini kullanarak yapılan hesaplamalar, sigara içmenin kaybettirdiği yılları ve çeşitli yaşlarda sigarayı bırakmanın kazandırdığı yılları ortaya koyuyor.
Araştırmada sigarayı bırakma yaşları 35, 45, 55, 65 ve 75 olarak belirlenmiş. Çalışma, bu yaşlarda sigarayı bırakanlarla sigara içmeye devam edenler ve hiç sigara içmeyenlerin yaşam sürelerini karşılaştırıyor.
Örneğin, 35 yaşında sigara içen birinin, hayatının kalanında sigara içmeye devam etmesi durumunda ortalama 9 yıl yaşam süresi kaybedeceği tahmin ediliyor.
Ancak aynı yaşta sigarayı bırakanların, hiç sigara içmemiş biriyle neredeyse aynı yaşam süresine sahip olduğu görülüyor. Başka bir deyişle, bu kişiler ortalama 8 yıl yaşam kazanmış oluyor.
Araştırma, Kanada ve Norveç’teki araştırmacılar tarafından yapılan önceki çalışmaları da destekliyor. 10 yıl sigara içmeyen biri, ortalama 10 yıl yaşam kaybını önleyebilirken, daha ileri yaşlarda bile sigarayı bırakmanın yaşam süresi üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya konuluyor.
Mevcut araştırma, 75 yaşında sigara içenlerin yaşam süresinin ortalama 4.4 yıl kısalacağını öngörüyor. Ancak, 65 ve 75 yaşlarında sigarayı bırakanların bir yıl daha fazla yaşam süresi kazanma olasılığı sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 14 olarak hesaplanıyor.
Araştırma, American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayımlandı.