KIZILCIK: DOĞANIN ŞİFALI HAZİNESİ
Kızılcık meyvesi, kırmızı ve ekşi bir lezzete sahip olan şaşırtıcı bir besindir. Kurutulmuş, meyve suyu veya çiğ olarak tüketilir. Nadiren de olsa reçellerde kullanılır. Sonbahar mevsiminde hasat edilen bu meyve, yaban mersiniyle aynı ailedendir.
OKUMAYA DEVAM EDİN...
Kızılcık; C, E ve K vitaminleri ile manganez gibi mineralleri çokça içerir. Ayrıca antioksidanlar açısından da zengindir. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, grip gibi enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda cilt sağlığına da olumlu etki eder.
80 gram kızılcık meyvesi şu besin değerlerini içerir:
- Kalori: 12
- Protein: 0.3 g
- Karbonhidrat: 2.7 g
- Şeker: 2.7 g
- Yağ: 0.1 g
- Lif: 3.2 g
- Potasyum: 76 mg
- C vitamini: 10 mg
Kızılcık tüketmek, kemik sağlığını destekleyerek osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır. İçerdiği kalsiyum, kas ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Folik asit, flavonoidler ve potasyum içeriği sayesinde kızılcık, kalp sağlığını destekler. Kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini azaltır.
American Family Physician'da yapılan bir araştırmaya göre, kızılcık suyu idrarı daha asidik hale getirerek böbrek taşlarının oluşumunu engelleyebilir.
Yüksek lif içeriği sayesinde kızılcık, sindirim sistemini düzenler ve idrar yolu enfeksiyonlarını engellemeye yardımcı olur.
Yapılan bir çalışma, 50 ve 80 yaş aralığındaki bireylerin 1 fincan kadar tükettiği meyvenin etkilerini ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları; kızılcık meyvesinin hafıza ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini gösterdi. Ayrıca, kötü kolesterol seviyelerini düşürebildiği tespit edildi.
Sağlık sorunu olanlar, hamileler, emziren anneler ve ilaç kullananlar kızılcık tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Her şeyde olduğu gibi bu meyvede de aşırı tüketim mide rahatsızlıklarına neden olabilir.