Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanacak müfredat değişikliği için düğmeye bastı. Yeni müfredat kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredatta, öğrencilerin kabusu olan o konu artık yok. Peki yeni müfredatta neler var?
DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Milli Eğitim Bakanlığı, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredat taslağını, "https://gorusoneri.meb.gov.tr/" adresinden kamuoyunun görüşüne sundu.
Yeni müfredat, bir haftalık askı sürecinin ardından, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yeniden gözden geçirilecek. Eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek.
Son şekli verilecek yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
Bakanlık tarafından yapılan incelemelerde, mevcut müfredatın öğrenme çıktılarının incelenen ülkelere göre yüzde 50 fazla olduğu belirlendi. Bu nedenle yeni müfredatta yüzde 35'lik oranda bir seyreltme yapıldı. Beceri odaklı yaklaşım benimsendi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredat taslağındaki bir detay gözden kaçmadı. Taslağa göre 12. sınıflarda işlenen integral konusu müfredattan çıkarılıyor. Ancak limit ve türev kavramları daha kapsamlı şekilde ele alınacak.
Taslakta, integral, türev ve limit konularıyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:
"Değişimleri fonksiyonlar aracılığıyla incelemenin en etkili matematiksel yöntem ve araçlarını oluşturan limit ve türev kavramları ile bu kavramların uygulamalarına 12. sınıfta Değişimin Matematiği teması altında yer verilmiştir. Programda hâlihazırda oldukça sınırlı ve işlem odaklı şekilde sunulan integral kavramına yer verilmemiş, limit ve türev kavramları daha kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Limitin türevin temelini oluşturmasının yanı sıra bir fonksiyonun belirli bir nokta civarındaki veya sonsuzdaki davranışını inceleme aracı olması boyutuna da yer verilmiştir. Türevde ise mevcut içeriklere ek olarak değişimleri anlamlandırmakta ve türevin uygulamalarında önemli bir rolü olduğu düşünülen diferansiyel kavramına, ortalama değer teoremi ve Rolle teoremine yer verilmiştir. Türevle ilgili yorum ve çıkarımlara problem çözme odaklı bir yaklaşımla yer verilmiştir."