Doğu Anadolu'da sık görülen yemek borusu kanseri üzerine yapılan araştırma, sıcak çayın vücuda etkilerini ortaya koydu.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu liderliğinde, Doğu Anadolu bölgesinde sık rastlanan yemek borusu kanseri üzerine önemli bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmada, farklı üniversitelerden 4 akademisyen de yer alıyor.
25 yıldır yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ve 720 kadının verileri toplandı.
Çalışmanın dikkat çeken sonucuna göre, bu hastaların yüzde 85'inin sıcak çay tüketimiyle ilişkilendirildiği belirlendi.
Sıcak çayın yanı sıra genetik faktörler, sebze ve meyveden fakir diyet, sigara ve alkol gibi etkenlerin de araştırıldığı bu çalışma, Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlandı. Bu önemli bilimsel çalışma, yemek borusu kanseri üzerindeki risk faktörlerini anlamak ve önlem almak adına değerli bir katkı sağlamaktadır.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çayın çeşitli faydalarının yanı sıra vücuda bazı zararlarının da olduğunu vurguluyor. Erzurum'da 94-95 derecede kaynayan suyun, bardağa dökülüp içine şeker atıldığında 83-85 dereceye kadar düştüğünü belirtiyor.
Eroğlu, önerilerini paylaşarak, "Bu sıcaklıktaki çay bile eli yakar. Önerimiz, literatürün de söylediği gibi günde 5-6 bardak hafif ılıtılmış çay içilmesi ama sıcak çay içmeyin. Sıcak çayın özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanseri riskini artırdığını gösteren bulgular var." şeklinde uyarıda bulunuyor. Çalışmalar, aşırı sıcak içecek tüketiminin bazı kanser türleri için risk faktörü olabileceğini göstermektedir, bu nedenle ılımlı sıcaklıktaki çay tüketimi önerilmektedir.
Prof. Dr. Atilla Eroğlu, 85 derecede tüketilen çayın mukozalar gibi hassas sindirim sisteminde ciddi yanıklara ve hücre değişikliğine sebep olduğunu belirtiyor. Sıcak çayın tüketilmesinin, özellikle ağız, yutak ve yemek borusu bölgesindeki hücrelere zarar verebileceğini ifade ediyor.
"Sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere sebep oluyor. Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekli. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletelim. 25 yıl süren bilimsel çalışmamızda, çayın etkileri ve bölgemizde yemek borusu kanserlerinin fazla görülmesini araştırdık, en önemli sebebin sıcak çay tüketimi olduğunu, 85 derecenin üzerinde içilen çayın 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettik. Lütfen çayı hafif ılıtıp için."