‘Su Verimliliği’ Seferberliği ile neler amaçlanıyor? Ne yapmak gerekiyor?
Dursun ERKILIÇ araştırdı>>>
2022’de başlatılan “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği”, 2023’te “Su Verimliliği Seferberliği” ile çiftçiden sanayiciye, öğrenciden ev hanımına, özel sektörden tüm kamu kurum ve kuruluşlarına kadar toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir büyük amaca matuftu…
Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, “Doğal kaynaklarımızı korumak için başlatılan Su Verimliliği Seferberliğine” desteğini açıklamıştı.
2024 yılı da büyük bir seferberliğe sahne olacak. Türkiye, su kaybını bitirmek ve tasarruf bilincini arttırmak amacıyla okullardan alışveriş merkezlerine, sağlık kuruluşlarından turizm işletmelerine ve terminallere kadar her yerde verimlilik seferberliği başlatacak…
Bu kapsamda hazırlanan “Su Verimliliği Yönetmeliği Taslağı”, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilerek görüş istendi.
Böylece, su kaynaklarının korunması ve buralardan verimli yararlanılabilmesi için sektörel planlama, kullanım ölçümü ve kayıt altına alınma amaçlanıyor.
Yönetmelik taslağı yayımlandıktan sonra çok önemli bir süreç başlayacak. Belirlenen kurum, kuruluş ve yerler, su verimliliği sistemleri kurmakla yükümlü hale gelecek.
Havalimanları, AVM'ler, eğitim kurumları ve yurtlar, sağlık kuruluşları, konaklamalı turizm işletmeleri, illerdeki tren ve otobüs terminalleri, organize sanayi bölgeleri (OSB) ile sanayi siteleri ve serbest bölgeler, Bakanlıkça hazırlanan mevzuat ve kılavuzlara uygun olarak su verimliliği sistemlerini düzenlemenin yayımlanmasından itibaren 12 ay içinde kuracak.
Su verimliliği sistemi kurmakla yükümlü olanlara, mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede belge düzenlemesi yapılacak.
Sistemi kurma yükümlülüğü olanların yanında, gönüllülük esasıyla sistemi kuranlar, Mavi Su Verimlilik Belgesine sahip olabilmeleri için verimlilik birimi kurup, belirlenen hedeflere ulaşmak için planlama yapacak.
Mavi Belgeye sahip sektörlerin, daha üst seviye olan Yeşil Belgeye sahip olabilmeleri için içme suyu sistemlerindeki su kayıp oranları da belirlendi. Buna göre büyükşehir ve il belediyeleri için en fazla yüzde 25, diğer belediyeler için en fazla yüzde 30 seviyesinde olması gerekecek.
Sektörlerde, en üst seviyede yer alan belge ise ‘Turkuaz Belge’ olacak. Turkuaz Belge düzenlenebilmesi için içme suyu sistemlerindeki su kayıp oranının en fazla yüzde 20 seviyesinde olması, gelir getirmeyen su oranı ile su kayıp oranı arasındaki farkın yüzde 5 ve altında yer alması gerekiyor.