Dr. Tuba Günebak mide ülserine ilişkin önemli bilgiler verdi. Mide ülserine iyi gelen besinlerin yoğurt, kefir, kombucha, su kefiri, elma, muz, siyah sarımsak, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, pişmiş havuç, zeytinyağı ve zerdeçal olduğunu kaydeden Günebak, şunları söyledi: 

Mide ülserinizin olması midenizde yara olduğu anlamına gelir. Akut ülserin belirtileri ani başlayıp kısa sürerken; kronik ülserin semptomları yavaş yavaş seyreder ve uzun süre sürer.
Ülserin genel belirtileri; iştahsızlık, ağırlık kaybı, bulantı, kusma ve mide yanması, karın ağrısı, rahatsızlık hissidir. Eğer hasta aç iken ağrı yaşıyorsa sorun bağırsaklarında; geceleri ağrı hissediyorsa sorun midesinde olabilir.

ÜLSER TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Dr. Günebak, mide ülseri tedavisinde düzenli uykunun büyük önem taşıdığını, gece 00:00'dan önce uyunması gerektiğini vurguladı ve şunları ekledi: 

Sigara ve alkol kullanmayın.
Doktorunuzun verdiği antibiyotik tedavisini çok düzenli bir şekilde uygulayın. Çünkü, ülserin temel sebebi bir tür mikroptur (Helicobacter pylori)
Düzenli aralıklarla beslenin. 4 saatten uzun süre aç kalmayın.
Sofra şekeri kullanmayın, şekerli besinleri tüketmeyin.
Kaliteli karbonhidrat ve posa içeren besinleri tüketin. Mesela, bulgur, durum buğdayı irmiğinden yapılmış makarna, kurubaklagiller gibi.
Probiyotik besinlerden zengin beslenin.
Antioksidant besinler olan meyve ve özellikle sebzelerden zengin beslenin. Ancak bunları çiğ olarak değil, ısıl işlemle yumuşatarak tüketin. Mesela elmaları dilimleyin, bir fırın kabına dizin, birkaç dakika fırında veya airfrierda yumuşattıktan sonra tüketin, keza sebzeleri de öyle.
B12 vitamini desteği alın.
Tuz alımınızı azaltın.
Baharat, özellikle de acı baharat tüketmeyin.
Çay ve kahve yerine tarçın veya zencefil çayı için.
Yemeklerinizi çok sıcak veya çok soğuk tüketmeyin.

Muhabir: Haber Bülteni