Türkiye'nin, Gazze'deki olaylara karşı en sert tepkiyi gösteren ülkelerden biri olması ve Mayıs ayında İsrail ile ilgili tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurması, İsrail'de geniş yankı buldu. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in fiziki yıkımdan vazgeçmediği vurgulanarak, tüm ürünlerin ihracat ve ithalatının durdurulduğu belirtildi. Türkiye'nin bu kararı, Gazze'ye insani yardım akışına izin verilene kadar kararlılıkla uygulanacak.

Popüler Otomobil Markaları Kayboldu

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye'nin kararına rağmen ticarette yeni alternatifler bulacaklarını söylese de, İsrail medyasından Ice'da yayımlanan bir haberde Türkiye'nin boykot kararının büyük bir darbe olduğu ifade edildi. Haberde, İsrail'deki otomobil ithalatçılarının popüler markalarda ciddi kıtlık yaşadığı ve Toyota, Hyundai, Renault, Ford gibi markaların artık sipariş edilemediği belirtildi. Özellikle Hyundai'nin en ucuz modeli i10'un bile yollardan kaybolduğu ve sipariş edilemediği vurgulandı.

Ticaret Haritası Değişti

Calcalist haber sitesinde yer alan bir başka haberde, Türkiye'nin ticari ambargosunun İsrail'deki yerel endüstrinin haritasını değiştirdiği itiraf edildi. Haberde, popüler Toyota ve Hyundai modellerinin envanterinin tükendiği ve savaştan sonra bile ihracata dönüş ihtimalinin düşük olduğu belirtildi. İthalatçılar, alternatif arayışına girerken üretici acenteleriyle temasa geçmek zorunda kalıyor. Bu durum, uzun süreli nakliye süreçleri ve yüksek maliyetler anlamına geliyor.

Kaynak: Haber Merkezi