Köy Enstitülerinin eğitim anlayışını, tarihini ve toplumsal etkileri konuşulacağı panelin konuşmacıları arasında Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, eğitimci ve sanatçı Prof. Hasan Pekmezci, felsefeci-yazar ve eleştirmen Ümit Yaşar Gözüm gibi önemli isimler yer alacak. Panel, Emin Antik Sanat Merkezi'nde saat 14:00’te başlayacak.
Emin Antik Sanat Merkezi kurucularından İbrahim Terzioğlu, etkinlik hakkında açıklamalarda bulunarak Köy Enstitülerinin Türk eğitim sistemine katkılarını vurguladı. Terzioğlu, panelin amacını şöyle açıkladı:
“Ezberci eğitime karşı durarak, eğitimde yaşamla bütünleşmeyi ve üretkenliğe dönüştürülmeyi savunuyoruz. Atatürk’ün çağdaş eğitim anlayışını benimseyerek, bu anlayışın izinden gitmeye devam ediyoruz. Türk eğitimine en büyük katkıyı, Eğitim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte zor şartlar altında hayata geçirdikleri Köy Enstitüleri ile sundular. Bu okullar, Türk eğitim reformu olarak tarihe geçmiştir ve kısa sürede UNESCO’nun dikkatini çekmiştir. Gelişmekte olan ülkelere eğitim modeli olarak tavsiye edilmiştir. Emin Antik Sanat Merkezi olarak bu köklü eğitim hareketini ve değerini tekrar gündeme getirmek istiyoruz."
İbrahim Terzioğlu, “Panelin amacı, Köy Enstitülerini yeniden hatırlatarak, eğitimin ne kadar önemli bir toplumsal dönüşüm aracı olduğunu bir kez daha vurgulamaktır. Eğitim, bir ülkenin kalkınmasındaki en temel unsurlardan biridir ve bu panel, hem eğitimcilere hem de topluma önemli mesajlar verecektir” dedi.
Terzioğlu, panelin herkese açık olduğunu ve katılımcıların Köy Enstitüleri hakkında çok değerli bilgiler edineceklerini belirterek, “Bu önemli etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan onur duyarız” dedi.