Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, üreticilerin zor durumda olduğunu belirterek, acilen fiyat güncellemesi yapılması çağrısında bulundu. Suiçmez, yaklaşık altı aydır çiğ inek sütü fiyatlarına zam yapılmadığını ifade ederek, üreticinin sürdürülebilir şekilde devam edebilmesi için sütün litre satış fiyatının 19,5 lira olması gerektiğini söyledi.
Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi'ni Edirne’den toplantıya çağırarak, "Sütün fiyatı acilen 19,5 lira olmalı ki, üreticimiz kazanç sağlayabilsin ve bu işi yapmaya devam etsin. Kış mevsimi yaklaşıyor, bu şartlarda birçok inek kesime gider, üreticiler sektörden çekilir. Bunun önüne geçmek için hızlı adım atılmalı” dedi.
"Ben de bir üreticiyim ve bu sıkıntıyı damarlarımda hissediyorum" diyen Suiçmez, üreticilerin maliyetlerinin hızla arttığını ve mevcut fiyatlarla ayakta kalmalarının zorlaştığını belirtti. Suiçmez, "Birileri haksız kazanç sağlarken market raflarındaki fiyatlar kontrol edilemiyor. Üreticinin emeği karşılık bulmalı" ifadelerini kullanarak, fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu savundu.
Hiç kimsenin zararına çalışamayacağına vurgu yapan Suiçmez, şu ifadeleri kullandı:
"Her ineğin o işletmeye 335 lira maliyeti var. Bu 335 lirayı çıkarabilmesi için bu inek size her gün 22,3 süt vermek zorunda. Biz 15 liradan süt parası ödedik biz, yine de 15 liradan ödeyeceğiz bu ay, bütün imkanlarımızı zorluyoruz. 22,3 süt verirse o hayvan sadece kendini bakıyor. 6 ay önce 16 liraya çıkardılar, o da iki ay verdiler, üçüncü ay bir lira geri çektiler. Sanki her şey düştü, güllük gülistanlık oldu. Ben kendim de üreticiyim. Damarlarımda hissediyorum, yeter artık. Yazıktır, günahtır. Birileri haksız yere para kazanacak diye, market rafına hiç kimse bir şey diyemiyor. Market raflarında 6 ay önceki fiyatlar mı var? Biz aynı zamanda tüketiciyiz. Çıksın bana birisi desin ki, ‘Ey süt üreticisi 6 aydan beri biz size zam yapmıyoruz’ desin ama ‘Market rafındaki de aynı’ desin, göreyim. 6 ay önceki ve şimdiki fiyatları çıkarsınlar, öyle mi? Nasıl üretim yapacağız? Üretimden vazgeçmemek için hazırı yiyip götürüyoruz.”