Gerek ülkemizde gerekse de dünyada yabancı otlar tarımda giderek büyüyen bir sorun teşkil etmektedir. Dünyada tarımda en çok kullanılan tarım ilaçları grubu büyük oranda yabancı ot ilaçlarını oluşturmaktadır. Ülkemizde ise son yıllara kadar en çok kullanılan tarım ilaçları grubunu insektisitler yani böcek ilaçları oluşturmaktaydı. Ancak son yıllarda tarım alanlarında meydana gelen yabancı ot sorununun büyümesi ile ülkemizde de en çok kullanılan tarım ilaçları grubu yabancı ot ilaçları olarak değişmiştir.
Yabancı otlar bütün tarım alanlarında büyük sorun oluşturmaktadır. Tarımda ürün miktarını ve kalitesini büyük oranda azaltan tabiri caizse üreticinin baş belası konumundadır. Yabancı otların neden olduğu zararlardan en önemlisi, kültür bitkisi ile su, ışık, mineral, besin maddeleri ve yer bakımından rekabetleridir. Yani kültür bitkisinin aslında her şeyine yabancı otlarda ortaktır. Özellikle bölgemizde son yıllarda buğday tarlalarında oluşmaya başlanan yabani yulaf üreticiler için büyük sorun teşkil etmektedir. Bu durumu örnek gösterirsek buğday tarlasında çıkan yabani yulaf, aslıda buğday için yapılan bütün uygulamalara da ortaktır. Verilen taban gübresinin ya da yapılan sulu gübre uygulamasının yarısını bu yabancı otlar kullanmaktadır. Durum böyle olunca aslında bitkiye geçmesi gereken besinin ya da gübrenin yarısı yabancı otlar tarafından alınmaktadır. Bu durumda doğal olarak bitki çok gelişim göstermemekte ve verim azalmaktadır. Dolayısıyla yabancı otların tarımda verime etkisi aslında azımsanmayacak şekilde büyüktür.
Yabacı otlardan ileri gelen sorunların en aza indirilmesi, verim artışı ve kalitenin artırılabilmesi için aslında yabancı otlarla etkili bir şekilde mücadele etmek gerekmektedir. Yapılacak mücadelede etkinliği artırmak ve gerekli tedbirleri zamanında almak içinde uygun mücadele yöntemlerinin ortaya konması ve uygulanması gerekmektedir. Özellikle yabancı ot mücadelesinde sürekli aynı ilaçların kullanılması sonucu yabancı otlarda bağışıklık meydana gelmiştir. Herhangi bir ilaca karşı bağışıklık kazanan yabancı otlar artık o ilaçtan etkilenmemektedir. Aslında üreticilerimizin en büyük hatası sürekli aynı tarım ilaçlarını kullanmalarıdır. Her sene farklı tarım ilaçlarının kullanılması yabancı otlarda meydana gelen bağışıklık sisteminin önüne geçilecektir. Bu durumda kullanılan ilaçlardan sağlanan etki artacaktır ve yabancı otlar çok daha hızlı öleceklerdir.
Yabancı ot oluşumuna etki eden bir diğer önemli konu ise hayvan gübresinin iyice yakmadan tarlalara atılmasıdır. Yabacı ot tohumları bilindiği gibi hayvanların sindirim sisteminden bozulmadan olduğu gibi dışarı atılmaktadır. Bu durumda yanmamış hayvan gübresi tarlalara atıldığında, bu hayvan gübresinin içinde bulunan yabancı ot tohumları çimlenerek üreticiler için büyük sorun oluşturmaktadır. Üreticilerimizin burada dikkat etmeleri gereken konu tarlalarına attıkları hayvan gübresinin tamamen yanmış olmasıdır. Ayı zamanda yanmamış hayvan gübresi yüksek oranda asit içerdiğinden bitkinin köklerini yakmak suretiyle de zarar verebilmektedir. Elbette ki hayvan gübresinin gerek toprağın organik madde miktarını yükseltme anlamında, gerekse de Ph’sını düzenleme anlamında çok faydalıdır. Ancak hayvan gübresinden bu faydaları sağlamak için tamamen yanmış olması gerekmektedir. Bereketli ürünleriniz olsun.