Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal, kan kanseriyle mücadelesinin ardından 86 yaşında yaşamını yitirdi. Sanat dünyası, Erkal'ın kaybıyla büyük bir hüzne boğuldu.

Genco Erkal nereli?

Türk tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden biri olan usta sanatçı Genco Erkal, uzun süredir mücadele ettiği kan kanseri nedeniyle 86 yaşında hayata gözlerini yumdu. Erkal'ın vefat haberi, sanat camiasında derin bir üzüntü yarattı.

1959 yılından itibaren Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak görev alan Erkal, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Behiç Ak ve Yaşar Kemal gibi birçok önemli yazarın eserlerini tiyatro sahnesine uyarladı. Sanata olan katkılarıyla adını altın harflerle yazdıran Erkal, sinema dünyasında da iz bıraktı. 1982 yılında "At" ve 1983 yılında "Faize Hücum" filmleriyle Antalya Film Festivali'nde iki kez "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Altın Portakal ödülüne layık görüldü.

Genco Erkal Kizi Ki̇m Öldü Mü

Başsağlığı Dilekleri

Erkal'ın kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu'nun resmi hesabından, Nâzım Hikmet'in "Hoşça kalın dostlarım" şiiri paylaşıldı. Paylaşımda, “Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın... Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez... Tek hecesiz elveda” dizelerine yer verildi.

Taziye hakkındki detaylar

Erkal'ın vefatının ardından sosyal medyada birçok sanatçı, siyasetçi ve vatandaş taziye mesajları paylaştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Yaşamını yitirdiğini büyük üzüntüyle öğrendiğim ülkemizin yetiştirdiği en büyük tiyatro sanatçılarından Genco Erkal'a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Piyanist Fazıl Say, "Genco Erkal bu sabah vefat etti. En büyük sanatçımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Tüm bir ömür ışık saçtı, ışıklarda uyusun. Tek başına mücadelenin en büyük kahramanıydı… Ondan çok şey öğrendim. Türkiye onunla daha büyüktü..." diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir mesaj yayımlayarak, "Hoşça kalın dostlarım benim" dizelerini hatırlatarak, "Koca bir çınardı Genco Erkal. Çok üzgünüz, Allah rahmet eylesin" dedi.

Genco Erkal'ın kaybı, Türk tiyatrosu ve sinema dünyasında büyük bir boşluk bıraktı. Sanatçının eserleri ve katkıları, gelecek nesillere ilham vermeye devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi