Üreticilerimiz mahsullerinin hasadını hemen hemen bitirdiler. Hasadını tamamlanan üreticilerimizin bazıları ekinlerini satmayıp ambarlarında bekletmektedir. Ancak ürün depolamasında özellikle haşere mücadelesine dikkat edilmediği takdirde depolarda uzun zaman kalan buğday ve arpalar tamamen bitlenerek ekonomik değeri olmayan bir ürüne dönüşebilmektedir. Bu nedenle ekinlerini satmayıp kendi ambarlarında bekleten üreticilerimizin dikkat etmesi gereken birkaç husus vardır.

Ülkemizde ambarlarda hububat ve hububattan üretilen mamuller, ambar böceklerinin saldırısına uğrayarak çeşitli yönlerden kayıplara uğratılmaktadırlar. Bu zararlılar bulaştıkları ürünlerde beslenerek ağırlık, tohumluk ve ekmeklik değerinin düşmesi gibi kayıpların yanısıra gömlek artıkları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle ürünün niteliğinin düşmesine neden olurlar. Bulaşmanın yoğun olduğu durumlarda ürünlerde kokuşma ve kızışmalar meydana gelmektedir. Aynı zamanda bu zararlılar ile bulaşık ürünlerin tüketilmesi insan sağlığı açısından da sakıncalıdır.

Peki bu zararlılara karşı nasıl bir mücadele yolu izlenmelidir?

Öncelikle ürün ambarlara alınmadan önce ambarlardaki eski ürün artıkları temizlenmeli, duvarlardaki yarık ve çatlaklar onarılıp sıva ile kapatılmalıdır. Çünkü duvarlardaki yarık ve çatlaklar böceklerin özellikle saklandığı bölgelerdir. Ambarların kapı ve pencereleri tellenmeli, konukçuluk yapabilecek gıda maddeleri ambardan çıkartılmalıdır. Ambarlar serin, havadar, aydınlık ürün aktarmaya imkan verecek şekilde olmalıdır. Yeni ürün eski ürün ile aynı ambara konulmamalıdır.

Ambarlarda dikkat edilecek bir diğer husus ise ürün nemidir. Bazı üreticilerimiz mahsullerini tam kurumadan hasat edip ambarlara koymaktadırlar. Bu durumlarda bütün mahsul küflenerek yada kızışarak yok olabilmektedir. Özellikle ambara konulan ürünün kurumuş olmasına ve neminin çok az olmasına özen gösterilmelidir. Ambara konulan ürünün nemi % 13’ten fazla olmamalıdır. Ürün kırıksız olmalı, içinde yabancı maddeler bulunmamalıdır. Özellikle çuvallı ürünler ızgara üzerine duvara 50 cm aralık bırakılacak şekilde istiflenmelidir. Dökme ürünlerde ise tek yığından kaçınılmalı ve yığın düzenli olarak kontrol edilmelidir. Üründe kızışma olduysa aktarma ve havalandırma işlemi yapılmalıdır.

Bu önlemler yerine getirildikten sonra boş ambar ilaçlaması için yeni ürün ambara alınmadan 15 gün önce ambar temizlenip badana yapılmalıdır. Ambarlar malathion %25WP aktif maddesi içeren ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Koruyucu ilaçlama ürün ambarda kaldığı sürece böceklerden korumak amacıyla yapılır.

Ürün ambara alındıktan sonra ürün miktarına bağlı olarak ambar hapı mutlaka kullanılmalıdır. Ambar hapları açıldıktan sonra gaz formuna geçip hububatın böceklenmesini önlemektedir. Üreticilerimiz bin bir emekle ürettikleri ekinlerini depolarken mutlaka bu hususlara dikkat etmelidirler. Aksi takdirde bir yıllık emekleri biranda heba olabilmektedir.

Bereketli ürünleriniz olsun.