Trakya’da binlerce dekar ekili ayçiçeği tarlalarında çayır tırtıl istilası başladı. Bitkinin kökünden başlayarak yapraklar ve çekirdek kısmına kadar zarar veren çayır tırtılı Trakya’daki ayçiçeği üreticileri için büyük tehdit oluşturmakta.

Üreticiler nadir olarak görülen bu zararlıya karşı dronlarla mücadele etmekte. Trakya’da ayçiçeği tarlalarının büyük bir bölümünde görülmeye başlayan çayır tırtılının yayılışı hızla devam ediyor.

Zararlının bir dişisinin 350 ile 400 arasında yumurta bırakmaktadır ve yılda 5 döl vermektedir. Çayır tırtılını son yıllarda sıklıkla duyuyoruz. Ayçiçeği güvesi olarak da bilinen çayır tırtılı önemli bir zararlıdır. Bu zararlı iklim değişikliği ile beraber büyük zarar yapmaya başladı. Hep söylüyorum aslında. Yaşanan küresel iklimsel sorunlar sonucu önümüzdeki yıllarda çok daha yeni zararlılar ortaya çıkacak, yeni bitki hastalıkları ortaya çıkacak ve tarıma önemli ölçüde zarar verecektir. Bunun bilincinde olup şimdiden önlemlerin alınması aslında elzemdir.

Çayır tırtılıda aslında tamda küresel iklim değişimin sonucudur. Gerek doğa katliamı gerekse yanlış ve yoğun tarımsal ilaç kullanımı sonucu aslında doğada faydalı olan birçok böceğide öldürdük. Zararlı böcekleri öldürelim derken bütün toprak için, doğa için yaralı olan böcekleri de öldürdük. Böyle olunca doğadaki doğal denge bozuldu. Sonuç olarak çayır tırtılı gibi zararlılar yoğun salgın yapmaya başlamaktadır. Tarım ilaçlarının orantısız kullanımında zararlı böceklerin yanında yararlı böcekleri de öldürmektedir. Dolayısıyla aslında tarımsal ilaç kullanımında çok dikkat etmek gerekmektedir. Bütün böcekleri öldürecek yüksek tesirli ilaçlar yerine sadece hedef zararlıyı yani zararlı olan böceği öldürecek ilaçlar önerilmelidir. Örneğin süne mücadelesinde üreticinin amacı aslında sadece süneyi öldürmek. Ancak kullandıkları bazı yüksek tesirli ilaçlar sayesinde sünenin yanında tarlada bulunan faydalı böcekleri ve arıları da öldürmektedir. Bu durum tabi tabiri caizse doğa için bir katliamdır. Doğa aslında çok daha tahrip edici ve ağır bir şekilde buna cevap vermektedir. Trakya’daki çayır tırtılı istilası bunun sadece bir örneğidir.

Tarım ilaçları bilinçli kullanılmadığı zaman zararlı olan böcekleri öldürüyor ve bunun yanında faydalı olan böcekleri de öldürüyor. Dolayısıyla faydalı olan böcekler ölünce zararlı olan böcekler daha fazla artmış oluyor. Dünyada gelişmiş ülkeler tarımda son çare olarak kimyasal ilaç kullanmaktadır. Tarım ilacı kullanmadan önce bütün kültürel ve biyolojik tarımsal mücadele yöntemlerini kullanmaktadırlar. Ancak son çare olarak kimyasal ilaç uygulaması yapmaktadırlar. Biz ise tarımda en son çare olarak kullanmamız gereken tarım ilaçlarını ilk çare olarak kullandığımız zaman sorunu farkında olmadan dahada büyütüyoruz. Ne yazık ki üreticilerimiz mücadele dediğiniz zaman zararlıyı görünce ilk tarım ilacı aklına geliyor ve tarım ilacını kullanıyor. Tarım ilaçlarına bağlı bir ülkeyiz öncelikle bunu kabul edelim. Ama şuda bir gerçek ki ilaca bağlı olmakla sadece ilaç kullanmakla tarımsal sorunlarımızı çözemeyeceğiz

Bereketli ürünleriniz olsun.