Ankara'da uluslararası çapta önemli bir esir takası gerçekleştirildi. Türkiye'nin başkenti Ankara'da, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'un cezaevlerinde bulunan toplam 26 kişinin karşılıklı olarak değişimi yapıldı. Bu operasyon, son yılların en geniş kapsamlı takas anlaşması olarak dikkat çekiyor.

Takas Ankara'da yapıldı

Operasyon kapsamında, ABD’den iki, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan ise birer uçak kullanılarak Türkiye’ye getirilen şahısların takası sağlandı. 10 rehine, iki çocukla birlikte Rusya’ya; 13 rehine Almanya’ya; 3 rehine ise ABD’ye nakledildi.

Mit Takas Ankara

MİT’ten Önemli Operasyon

Bu operasyon, son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), diyalog kanallarının kurulmasını sağlayarak istihbarat diplomasisini etkin bir şekilde kullandı. Temmuz 2024’te Türkiye’de yapılan müzakereler MİT’in organizasyonu ile gerçekleşti ve süreç başından sonuna kadar MİT tarafından yönetildi.

Takas sırasında, kamuoyunda tanınmış isimler de yer aldı. Bunlar arasında, Rusya’daki cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’taki cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin, ve Almanya’daki cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov gibi önemli kişiler yer aldı.

Tarihi Operasyon Ankara'da Başarıyla Tamamlandı

Ankara’da gerçekleştirilen bu takas operasyonu, tüm süreç boyunca MİT tarafından yönetildi. Güvenlik önlemleri, lojistik planlamalar ve taraflar arasındaki iletişim MİT tarafından sağlandı. Rehinelerin uçaklardan alınması ve güvenli alanlara nakli, MİT personeli gözetiminde gerçekleştirildi. Taraf ülkelerin uçakları da MİT’in onayı ile hareket etti. Türkiye ve MİT, uluslararası diyalog kanallarını açık tutma ve çatışma çözümünde arabuluculuk yapma konusunda aktif rol üstleniyor. MİT, istihbarat diplomasisi ve diğer araçları kullanarak uluslararası alanda çatışmaların çözümüne katkı sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi