Başkent Ankara çok önemli bir kurultaya ev sahipliği yapıyor. Değinmekte fayda var.
Doğal afetlerle ilgili bir değerlendirme yapılırken dile getirilen, “Türkiye bir deprem ülkesidir” gerçeğine rağmen, yurdum insanının jeolojiye bu kadar uzak duruşunu ve jeologların uyarısını bu kadar duymazdan gelişini anlamak gerçekten çok zor…
Buna rağmen bu önemli mesleğin sorumlu insanları 1947 yılından beri jeoloji kurultayları düzenleyerek üzerine düşeni yaptı, yapıyor.
Bu çerçevede Başkent Ankara’da 15-19 Nisan 2024 tarihleri arasını kapsayan sürede “76. Türkiye Jeoloji Kurultayı” çalışmaları yürütülüyor.
MTA Genel Müdürlüğü Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilen kurultay, ülkemizde düzenlenen en köklü ve saygın bilimsel organizasyonlardan biri.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın düzenlediği 76. Türkiye Jeoloji Kurultayı, MTA yerleşkesinde gerçekleştiriliyor. Kurultayın ana teması “Afet Dirençli Kentler” olarak belirlendi…
BEKİR ÖDEMİŞ VE SÜLEYMAN BASA DA KURULTAYA KATILDI
Kurultaya katılım sağlayan ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ile AKK Yönetim Kurulu Üyesi ve TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa’nın da aralarında bulunduğu birçok isim hem kurultayın açılışında yerini aldı hem de aralarında Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ile Ankara Kent Konseyi stantlarının bulunduğu alanları gezdi.
Bekir Ödemiş ve Dr. Süleyman Basa, sorularım üzerine 76. Türkiye Jeoloji Kurultayı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
BEKİR ÖDEMİŞ: BİREY, TOPLUM, SİYASET BİRLİKTE OLMALI
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş hem bir jeolog hem de Jeoloji Mühendisleri Odası Üst Kurul Delegesi olarak, 6 Şubat depremlerinin yarattığı can ve mal kayıpları yüzünden Kurultayın ve ana temanın daha bir önem kazandığını söyledi.
Bekir Ödemiş, Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığının da Kurultay vesilesiyle düzenlenen alanda stant açtığını belirterek şunları söyledi:
“76. Türkiye Jeoloji Kurultayının ana teması, yaşadığımız son büyük depremlerle yıkılan şehirler dolayısıyla ‘Dirençli Kentler’ olarak belirlendi.
6 Şubat depreminde yaşanan acı olaylar çok yönlü ele alındığında görülecektir ki insan ve doğa kaynaklı ciddi bir süreç var…
Onun için toplumda farkındalık ve duyarlılık oluşturmak çok önemli. İklim değişikliği ile yaşanan doğa olayları konusuna dikkat çekmek çok önemli. Kurultay bu konulara dikkat çekerek farkındalık oluşturma adına büyük önem taşıyor.
Dirençli şehirler oluşturma konusunda sadece siyasilerden bir şey beklemek doğru değil. Birey ve toplum da bu konuda dikkatli, duyarlı olmalı. Verilen mesajlar, yapılan uyarılar benimsenmeli.
Kurultayda beş gün boyunca tüm bu konularla ilgili olarak sayısız bildiri sunulacak.”
DR. SÜLEYMAN BASA: 30 YILDA BİR YIKICI DEPREM OLASILIĞI VAR
TİMBİR Genel Başkanı ve AKK Yürütme Kurulu Üyesi olan Dr. Süleyman Basa, aynı zamanda bir Deprem Bilimi Uzmanı. Bu alanda önemli çalışmalara imza atan Basa, 76. Jeoloji Kurultayı ile ilgili sorum üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ankara Kent Konseyi olarak ‘dayanışma depremden güçlüdür’ dedik ve 6 Şubat sürecinde deprem çalışmaları için Ankara’da Kent Konseyini merkez yaptık. Bu kapsamda, özellikle deprem sürecinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve örnek gösterilen uygulamalarla ilgili tanıtım yapmak üzere Türkiye'nin en önemli yerbilim kurultaylarından olan Türkiye Jeolojik Kurultayı'nda biz de yerimizi aldık.
Türkiye'de hem jeofizik hem de jeoloji bilimi hak ettiği yerde değil. Unutulmamalı ki Türkiye bir deprem ülkesi ve son depremlerle şunu gördük: Yapı denetimi tek başına yeterli değil. Denetimi zeminden itibaren birlikte yapmalıyız.
Yapı denetimi ile ilgili olarak hem jeologlara hem de Jeofizikçilere büyük görev düşüyor. Yeni dönemde inşallah Bakanlığımız bu düzenlemeyi yapar…
Türkiye bir deprem ülkesi ve Türkiye'de 30 yılda bir yıkıcı bir deprem olma olasılığı yüzde 95'in üzerinde. Bu tehlikeyi göz önünde bulundurursak, bu kurultayın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarız.”