MHP Liderinin son açıklaması siyasetin bir numaralı gündem maddesi oldu. Çıkardığım sonuç: Bahçeli bu defa, seçim demeden seçim yaptırırsa şaşırmamak gerek!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Türkiye siyasetinde her zaman etkili olmuştur. Bu durum, 2 milletvekili varken de böyleydi, 80 milletvekili çıkardığında da…
Ülkücü hareketin Başbuğu Alparslan Türkeş’in vefatının ardından, 6 Temmuz 1997’de toplanan 5’nci Olağanüstü Kongrede MHP Genel Başkanlığına seçilen Devlet Bahçeli, partisinin etki gücünü daha da arttırdı…
Aldığı siyasi kararları doğru veya yanlış bulanlar oldu ama bu yaklaşım Bahçeli’nin dolayısıyla MHP’nin siyasi gelişmelere yön vermesine engel olmadı…
KISACA HATIRLAMAK GEREKİRSE…
1999 seçimlerinde DSP ve ANAP'la kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Devlet Bahçeli, 2002’de içinde yer aldığı koalisyonu bitirerek 22 yıllık AK Parti iktidarlarının yolunu açtı…
2007'de Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasının yolunu kapatan Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararı, Cumhurbaşkanı seçilemedi ve erken seçime gidildi. Seçimde Meclis’te yerini alan MHP, Cumhurbaşkanı seçiminde yerini alarak 367 engelinin aşılmasını sağladı…
7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimde AK Parti ilk defa tek başına iktidar olacak oy oranına ulaşamamıştı. İstikşafi görüşmelerle bir koalisyon kurulmasının yolu aranıyordu. Hükümeti kurma görevi AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na verilmişti ve bir koalisyon kuramamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “yüzde 60’lık blok” adına görevin kendisine verilmesini istiyordu ama Başbakanlık teklifinde bulunduğu MHP Lideri Devlet Bahçeli sert bir dille reddetti bu teklifi. Böylece 1 Kasım seçimine giden yol açılmış oldu…
15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişimi sonrası yapılan Yeni Kapı Mitingi’ne katılan Devlet Bahçeli AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan’a koşulsuz desteğini açıkladı…
11 Ekim 2016 tarihindeki grup konuşması ise siyaset nehrinin yönünü değiştirdi. Bahçeli, daha önce karşı çıktığı başkanlık sistemiyle ilgili olarak AK Parti’ye ve Başbakan Erdoğan’a seslenerek, “Başkanlık Sistemi önerisini Meclis’e sunun” dedi.
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ni içeren anaysa değişikliği Meclis’ten geçti ve 16 Nisan 2017’de halkoylamasına sunularak Parlamenter Sisteme veda edildi…
Devlet Bahçeli herkesi şaşırtmayı ve Türkiye siyasetine yön vermeyi sürdürüyordu.
8 Ocak 2018’de gazete ve televizyon temsilcilerine partisinin cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı.
Böylece MHP, 2017’den itibaren Cumhur İttifakı içinde yerini almış oldu…
MHP Lideri, 16 Nisan 2017 referandumunun yıldönümünde, cumhurbaşkanlığı seçimine ve genel seçimlere yaklaşık 1,5 yıl kala, bu seçimlerin 26 Ağustos 2018’e alınması çağrısını yaptı…
24 Haziran’da yapılan erken seçim ile Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin yürütme yetkisine sahip ilk cumhurbaşkanı seçildi. MHP de Meclis'teki sandalye sayısını arttırarak Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu elde etmesini sağladı.
***
Görüldüğü gibi MHP Lideri’nin içinde olduğu ya da inisiyatifinde olan söylemler ve eylemler siyaseti her zaman derinden etkiledi.
Bugün gündem olan son açıklamalarının da çarpıcı sonuçlarının olacağı muhakkak.
İşin ilginç yanı, Bahçeli ‘erken seçim’ demedi ama herkes demiş gibi yorumlar yapıyor değerlendirmelerde bulunuyor. Devlet Bahçeli bu defa, seçim demeden seçim yaptırırsa şaşırmamak gerek!