Sevgili okurlarım, bulimia nervoza belli aralıklarla tıka basa yiyecek tüketip daha sonrasında bunu telafi atakları ile dolu olan davranışlar gerçekleştirmeye iten bir psikiyatrik yeme bozukluğudur. Fark edilmediğinde ve müdahale yapılmadığında insanları ciddi hayati tehlikelere sürükleyebilmektedir. Bulimia hastaları kendilerini kontrol etmekte zorlanır yemek yemeden duramaz ve sonucunda aldığı kalorileri yakmak için sağlıksız yöntemlere başvururlar. Bunlar kendini kusturma, laksatif kullanımı, uzun süre aç kalma, zayıflama hapı içme, yoğun egzersiz yapma gibi yöntemler olmaktadır. Bu hastalar sürekli olarak bedeni ile meşguldür ne kadar zayıf olarak kabul edilse de başkaları tarafından, buna kendini ikna etmekte zorlanır ve kendi bedeni ile ilgili gerçekçi olmayan düşüncelere kapılırlar.
Gelin birlikte bulimia belirtilerini inceleyelim;
- Kilo alma korkusu
- Kontrol kaybı
-Yemek yemekle ilgili sürekli düşünceler
-Bedeni hakkında sıkça olumsuz düşünme
-Durdurulamayan yeme atakları
-Yeme atağı sonrası kendini kusturmaya çalışmak
-Uzun süre aç kalma ya da kalori kısıtlaması
-Tek oturmada tıka basa yemek yeme
-Zayıflama ilaçları kullanma ya da laksatiflere yönelme
-Aşırı egzersiz yapma
-Başkalarının yanında yemek yemekten kaçınma
- Hızlı kilo değişimleri yaşama hali.
Bahsettiğimiz bu belirtiler birçok bulimia hastasında sıkça görülen durumlardır. Bu hastalığa neden olan etkenlere baktığımızda ise psikolojik, biyolojik ve genetik, diyet olduğunu gözlemlemekteyiz
-Psikolojik: Depresyon, anksiyete, duygusal problemler yeme bozuklukları ile ilişkilidir. Çevresel stres ve kişilerin kendi bedeni ile alakalı olumsuz düşüncelere kapılması durumun ciddiyetini artırır.
-Biyolojik ve genetik: Birinci dereceden yakınlarda yani anne, baba, kardeş gibi kişilerde bulimia vakasının görülmesi yatkınlığı artırır.
- Diyet: Sürekli olarak kısıtlayıcı diyetler yapmak beraberinde aşırı yeme ataklarını getirirken bu döngünün devamlılığını artırdığından risk taşımaktadır.
Bulimia genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde ortaya çıkarken kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Karşınızda bir bulimia hastası varsa eğer ona yargılayıcı davranmak yerine anlamaya çalışın. Kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayın. Kişiye ihtiyacı olan güveni ve desteği vermekten kaçınmayın. Elbette tedavi olmalı ancak bunun için diretmeyin öncelikle onu önemsediğinizi gösterin.
Bulimia tedavisinde kullanılan yöntemler psikoterapi, antidepresanlar ve doğru diyettir. Kendinizin ya da çevrenizin bulimia ile tanışıklığınızın olduğunu düşünüyorsanız muhakkak psikiyatriye başvurmalısınız.
Bir sonraki konumuz olan “Psikoterapinin faydaları” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir.
Randevu için:0(552) 384 52 55 arayabilirsiniz.