Capnodisspp. bilimsel adıyla bilinen zararlının Türkçe karşılığı Fidan Dip Kurdu’dur. Kimi bölgelerde kök kurdu ya da ağaç kök kurdu olarak ta anılır ve sıkça manas ve haziran böceği gibi böceklerin larvaları ile karıştırılır. Kullanılan kimyasal ilaçlar genellikle kontak etkili olduğu için böceğin asıl zararlı olduğu larva dönemine, larva kök içinde gezdiği için etkili olmaktadır.

Fidan Dip Kurdu; kiraz, kayısı, elma, erik, ceviz, şeftali, badem ve antep fıstığı gibi meyve bahçelerinde zarara yol açmaktadır. İklim koşulları ve bölgelere bağlı olarak değişmekle birlikte zararlının larvaları Nisan- Mayıs aylarında aktif hale gelerek beslenme aktivitelerine başlarlar. Beslenmeleri Ekim-Kasım aylarına kadar devam edebilmektedir.

Asıl zararı bu böceğin larvası yani kurt dönemi oluşturmakta olup ağacın kök bölgesinde kökleri yiyerek zarara yol açmaktadır. Bu durumda kökleri yenen ağaçlarda zamanla sararma ve tamamen kurumalar gözlenmektedir.

Fidan Dip Kurdu larvası ergin olmadan önce toprak altında 2 yıl kadar yaşayabilmekte ve kök saçaklarından bitki dokusuna girerek burada beslenmektedir. Zararlının bahçedeki tespiti yapılırken, kökler kazılarak normalin dışında şişkin ve koyu renkteki, dışarı kabarık kabuk ve doku altlarına bırakılır. Zararlı ağaç köküne yerleşmiş ise, bu köklerde zararlının dışkısına ve talaşa rastlanır. Zararlının kökün iç kısmına yerleşmesi, kimyasal tarım ilaçlarıyla mücadeleyi güçleştirmektedir.

Fidan Dip Kurdunun meyve bahçelerinde hasat dönemi dahil, yıl boyunca zarar yapıyor olması ve mücadele için atılan son kimyasal ilaç ile hasat arasındaki bekleme süresi yüzünden zaman zaman üretici zor durumda kalmaktadır.

Mücadelesine bakacak olursak ağaçların altlarında erginlerin kolaylıkla saklanabileceği yüksek boylu ot, çalı vs. bulundurulmamalıdır. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında ağaç köklerinin dipleri temizlenerek kazılmalıdır. Dibine dökülmüş ve sap dibi yenik yapraklar fidanlar hızla sarsılarak yere düşürülen ergin böcekler öldürülmelidir. Su ve gübrelemeye dikkat edilerek ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır. Kabuklu bit problemi yoksa ağaçların gövdesine kireç badanası yapmak yumurta konmasını güçleştireceğinden faydalıdır. Kabuklu bit badanası varsa kireç badanası yapılmamalıdır.

Fidan Dip Kurdu zararı bölgesel olduğundan kimyasal mücadeleye karar vermek için zararı görülmüş olmalıdır. Bu nedenle, ağaçlarda mayıs ayının ilk haftasından başlayarak ergin çıkışı gözlenmelidir. Ağaç altlarında sap dibinden yenmiş taze yaprakların bulunması, aşı gözlerinin veya taze sürgünlerin kemirilmiş olması zararlının varlığını gösterir. Böyle ağaçlarda ergin görüldüğünde veya bu ağaçların kök boğazları açılıp incelendiğinde Fidan Dip Kurdu larvalarına ya da zararına rastlanırsa mücadelesine karar verilir. Bu durumda üreticilerimiz ziraat mühendislerine danışarak, onların tavsiyesi üzerine kimyasal ilaçlama mücadelesi yapılmalıdır. Kimyasal ilaçlamada kullanılan ilaçların etki mekanizması ve dozları önem taşımaktadır.