Hazırlanan yasa teklifinde, kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekleştireceği mesleğe özel yarışma sınavlarında 35 yaş sınırının aranması öngörülüyor. Böylece kamuya memur alımlarında yaş kriteri korunacak ve bu alanda herhangi bir esnetme yapılmayacak. Bu düzenleme, genç ve dinamik bir kadro yapısının sürdürülmesi hedefiyle destekleniyor.
Özellikle Anayasa Mahkemesi'nin, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle getirilen bazı düzenlemelerin yasa ile yapılması gerektiği yönündeki kararları da teklifin hazırlanmasında belirleyici oldu.
UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ'NDE GÖREV DAĞILIMI NETLEŞİYOR
Teklifte, yargı süreçlerine ilişkin de dikkat çeken bir değişiklik bulunuyor. Buna göre, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı artık Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek. Bu adım ile yargı organları arasındaki yetki çatışmalarının çözümü daha sağlam bir zemine oturtulmuş olacak.
VERGİ İNCELEME GÖREVLİLERİNE YENİ KISITLAMALAR
Vergi denetimi alanında çalışan memurlar için de önemli bir düzenleme teklifte yer aldı. Buna göre, vergi incelemesi yapmaya yetkili memurlar, görevlerinden ayrıldıktan sonraki üç yıl boyunca daha önce denetledikleri mükelleflerle doğrudan veya dolaylı ilişki kuramayacak. Ayrıca bu kişiler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu çerçevesinde, daha önce denetledikleri mükelleflerle herhangi bir sözleşme yapamayacak.
Bu düzenlemenin amacı, kamu görevinden ayrılan kişilerin özel sektörde çıkar çatışmasına yol açabilecek ilişkiler kurmasını önlemek ve vergi denetiminde tarafsızlığı korumak.
TRT'YE YENİ YETKİLER
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile ilgili de teklif kapsamında kapsamlı değişiklikler önerildi. Buna göre, TRT Yönetim Kurulu, özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurabilecek ve yerli ya da yabancı gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklar yapabilecek. Bu düzenleme, TRT'nin finansal ve operasyonel esnekliğini artırmayı amaçlıyor.
Ayrıca, TRT’nin alım-satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri gibi süreçleri artık yönetmelikle belirlenecek. Bu kapsamda, TRT'nin daha hızlı ve etkin bir şekilde faaliyetlerini yürütmesi hedefleniyor.
Bununla birlikte, TRT, kamu idarelerine ait taşınmazlardan ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden, görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere bedelsiz tahsis alabilecek. Böylece kuruma maliyet avantajı sağlanarak kamu kaynaklarının etkin kullanımı teşvik edilecek.