İstanbul’da dün yaşanan büyük depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı meydana gelirken, kent bu sabah yeni bir depremle güne uyandı. AFAD’ın verilerine göre, merkez üssü Marmara Denizi açıkları olan 4.1 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 7 kilometre derinliğinde oluştu. Kısa süreli paniğe neden olan deprem, vatandaşların bir kısmının sokaklara çıkmasına yol açtı.
6.2’LİK DEPREMİN ARDINDAN 184 ARTÇI SARSINTI
Dün saat 12.49'da Marmara Denizi'nde, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede sarsıntılar devam ediyor. AFAD, şimdiye kadar toplam 184 artçı depremin kaydedildiğini duyurdu. Bu artçıların 7’si 4.0 büyüklüğünün üzerinde gerçekleşti.
AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Deprem dış merkezden 300 kilometre yarıçaplı bir alan içindeki illerimizde hissedilmiştir. Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7'dir. Bu artçı sarsıntılar önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir.” ifadelerine yer verildi.
DEPREM UZUNLUĞUNUN FAY HATTI ÜZERİNDE ETKİSİ NE?
AFAD Deprem Bilim Kurulu, 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı ilk değerlendirmelerde, depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın Orta Marmara segmentinde gerçekleştiğini ve yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda bir fay parçasının kırıldığını tespit etti. Sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasıyla gerçekleşen depremin, yüzeyde yaklaşık 30 santimetrelik bir yer değiştirmeye yol açtığı belirtildi.
Kurul ayrıca, "6,2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir." değerlendirmesinde bulundu.
YAPI HASARLARI SAHADA İNCELENİYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, bölgede yapı hasarlarını belirlemek amacıyla sahada incelemelere başladı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşan 10 bini aşkın ihbardan 296’sı doğrudan bina hasarlarıyla ilgili yapıldı. Yetkililer, bu tür yapılarla ilgili kesin inceleme yapılmadan vatandaşların binalara girmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
AFAD açıklamasında, “Vatandaşlarımızın bu tür binalara resmi teknik görevliler gelip gerekli incelemeyi yapıncaya kadar girmemeleri ve uzak durmaları önerilmektedir.” denildi.
PANİK YERİNE TEDBİR
AFAD Deprem Bilim Kurulu, halkın sakinliğini korumasının ve resmi açıklamaları takip etmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımız 112 Çağrı Merkezi'ne durumu bildirmelidir. Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almaları, sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere itibar etmemelerini rica ediyoruz.”
AFAD, İstanbul başta olmak üzere çevre illerde depremi hisseden tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılmaya devam edileceğini belirtti.