Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu, 7 kişilik bilim ekibi ile Pazarcık ilçesindeki 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssünde çalışmalar yürütüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu kapsamda Narlı fayı üzerinde iki hendek açtıklarını belirtti.

NARLI FAYINDA DEPREM RİSKİ

Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat 2023'teki depreme yeni tespit edilen 80 kilometre uzunluğundaki fayın neden olduğunu ve Narlı fayında son 10 bin yıl içerisinde üç büyük depremin gerçekleştiğini gözlemlediklerini söyledi. Hendeklerden alınacak sonuçlarla Narlı fayının kaç yılda bir deprem ürettiği ve son depremin üzerinden ne kadar süre geçtiği belirlenecek.

NARLI FAYININ TÜMÜ HENÜZ KIRILMADI

Son açılan hendekte bir kültür katmanına rastladıklarını belirten Sözbilir, "Hem kültür katmanı öncesinde hem de sonrasında iki deprem gözleyebiliyoruz. İnsanlar yaşarken Narlı fayı aktifmiş ve can ve mal kaybına neden olmuş. Narlı fayının tümü 6 Şubat depremlerinde henüz kırılmadı. Bununla ilgili çalışmalar sonrasında tehlikenin seviyesi hakkında bilgi sahibi olacağız." dedi.

POTANSİYELİ NE KADAR?

Narlı fayının yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda ve 6,7-6,8 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten Sözbilir, fayın Gaziantep'e doğru devam ettiğini ve kırılması durumunda Sakçagözü fayı ile birleşme riski taşıdığını ifade etti.

YENİ DEPREM HARİTASI 2025'TE TAMAMLANACAK

Sözbilir, Ölü Deniz fayının Türkiye topraklarındaki tehlikesinin ortaya çıkarılacağını ve 2025'te tamamlanacak çalışma ile Türkiye'nin deprem tehlike haritasının değişeceğini belirtti. Bu sayede il düzeyinde deprem tehlikesi hakkında daha net bilgiler elde edilecek ve önlem alma şansı artacak.

DEPREM TEHLİKESİ HER YERDE

1999 depreminden bu yana İstanbul'da deprem beklendiğini ancak Van, Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş'ta da depremler yaşandığını hatırlatan Sözbilir, Türkiye'nin deprem politikası oluşturması gerektiğini vurguladı. İzmir'de bulunan 17 fayın son 100 yılda kırılmadığını belirten Sözbilir, deprem tehlikesinin başka illerde de ön plana çıkabileceğini söyledi. "Hepimiz İstanbul'u bekliyoruz ama İstanbul dışındaki illerde depremler oluyor ve insanlar can ve mal kaybı yaşıyor. Türkiye'nin bu açıdan yeni bir deprem politikası oluşturmaya ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi