Yılın yağışlı geçmesi sebebi ile bu sene buğday ve arpalarda mantari bir hastalık olan kök boğazı çürüklüğü diğer adıyla Fusarium yoğun bir şekilde görülmektedir. Yıllara ve iklimsel değişmelere bağlı olarak bazı yıllar yoğun bir şekilde salgın yapan bu mantari hastalık mücadelesi yapılmadığı takdirde özellikle buğday ve arpalarda ciddi verim kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle bu tür hastalıkların belirtileri görüldüğü andan itibaren ilaçlı mücadelesinin yapılması önem taşımaktadır.
Peki buğday ve arpalarda görülen kök boğazı çürüklüğü nedir, belirtileri nelerdir, ne zaman kendini gösterir ve mücadelesi nasıl yapılmalıdır gibi konularda kısaca bilgi verecek olursak aslında tamda hastalığın kendini gösterdiği bu dönemde faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
Hastalık kök ve kök boğazında meydana getirdiği koyu veya soluk kahverengi görünümdedir. Kök boğazı çürüklüğü buğday ve arpalarda köklerin kahverengi bir hal alıp çürümesine denen olmaktadır. Saplarda da kendini kahverengi bir biçimde göstermektedir. Buna bağlı olarak yapraklar sararmış bir hal almaktadır. Bitkinin kökleri eşelenerek kontrol edildiği takdirde hastalık varsa aslında bunu anlayabilmek için mühendiste olmanıza gerek yoktur. Köklerde ve saplarda kararmalar ve sararmalar olduğunda mutlaka ziraat mühendislerinin tavsiyesi doğrultusunda ilaçlı mücadeleyi yapmak gerekmektedir. İlaçlı mücadelesi yapılmadığı takdirde büyük oranda verim kaybına sebebiyet verecektir. Bundan dolayı üreticilerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Hastalık bitki kıştan çıktıktan hemen sonra kendini gösterebilmektedir.
Hastalık teşhis edildikten sonra doğru bir şekilde ilaçlamanın yapılması bu hastalığı çok kolay bitirebilmektedir. Ancak bu doğru ilaçlama ve doğru uygulama ile mümkündür. İlaçlar sistemik olduğundan bitkinin yapraklarından alınarak köklerine kadar nüfus etmekte ve hastalığı tamamen bitirmektedir. Bu nedenle bu hastalıkla karşılaşan üreticilerimizin endişelenmelerine de gerek yoktur. Sadece vakit geçirmeden ilaçlı mücadelesini yapmaları önem taşımaktadır.
Bu sene şuana kadar ilçemizde bir kaç yerde bu hastalığı tespit ettik. Bu durum göz önüne alındığında bu sene kök boğazı çürüklüğü yoğun bir şekilde kendini gösterecektir. Bu anlamada üreticilerimizin tarlalarını kontrol etmeleri ve kontrol ederken mutlaka toprağı hafif bir şekilde eşeleyerek bitkini köklerine bakmaları önem taşımaktadır. Çünkü bu hastalık ilk olarak kök bölgesinde kendini göstermektedir. İleriki safhada ise bitkinin sap ve yapraklarına geçmektedir.
Üreticilerimiz gerek teknik bilgi anlamında gerekse arazi kontrolü anlamında her zaman bizden destek alabilirler.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Adres: ODA TARIM Kayabaşı Mah. Halil Balcı Cad. No:1/F Haymana.