Geleneksel Yöntemlerle Bulgur Üretimi

Mamak Kadın Kooperatifi, reçelden salçaya kadar birçok ürünü geleneksel yöntemlerle üretmeye devam ediyor. Bu yıl, ata mirası tohumlardan sarı buğdayları işleyerek sofralara ulaştırmayı hedefliyor. Kooperatif üyeleri, sarı buğdayları titizlikle yıkayıp, odun ateşindeki kazanlarda kaynatarak kışa hazırlıyor. Kaynatılan buğdaylar, güneşte kurutulduktan sonra bulgur ve yarma olarak paketlenip MAKKOP markasıyla satışa sunulacak.

Mamak Kış Hazırlığı

Dev Kazanlarda Kışa Hazırlık

Asırlardır süregelen bulgur kaynatma geleneği Mamak’ta devam ediyor. Kırsal bölgelerde vazgeçilmez bir gıda olan bulgur, büyük kazanlarda kaynatılarak hazırlanıyor. Her yıl hasat sonrası Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tekrarlanan bu geleneksel işlem, bu yıl da Mamak Belediyesi Üreğil Millet Bahçesi’nde kurulan büyük ocaklarda gerçekleştirildi. Kooperatif üyeleri, bir ton bulguru kaynattı.

Mamak Belediyesi Kadın Kooperatifi

Zahmetli Ama Keyifli Bir İşlem

Kooperatif üyeleri, bulgur üretiminin zahmetli ama keyifli bir süreç olduğunu belirtti. Yöresel ve yerel ürünlere öncelik verdiklerini vurgulayan kadınlar, “Bu ürünün değeri çok yüksek. Ata tohumlarından elde edilen buğdaydan yapılan bulgur, hazır bulgurlardan çok daha lezzetli. Bu zahmetli sürecin nedeni, köy usulü yapılan bulgurların tat ve lezzetinin daha üstün olmasıdır. Ürünümüzü yöresel yöntemlerle işleyip, talep edenlere sunacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi