Nohut gelişme döneminde pek çok hastalıklara ve zararlılara maruz kalır. Rhizoctonia kök çürüklüğü, Pythium çürüklüğü, furarium solgunluğu, beyaz küf, bakteriyel yanıklık ve bazı virüs hastalıkları nohutta görülebilen hastalıklar olarak sayılabilir. Ancak nohut tarımında en çok görülen ve en çok zarar yapan hastalık antraknoz hastalığıdır. Bu hastalığa bölgemizde üreticiler sam yada mantar hastalığı olarak bilmektedirler. Nohut yaprakları, sapları ve baklaları yoğun bir şekilde tüylerle kaplıdır. Ayrıca , malic ve oxidic asit salgılarlar. Bu nedenle yaprak biti (afidler) ve diğer böcek saldırılarından pek etkilenmezler.
Toprakta çimlenmekte olan tohumu ve büyüme noktasını tahrip ederek sürmekte olan fideciğe zarar veren böcekler olarak, tek kurtları mısır tohum kurdu ve yaprakta zarar yapan böcek olarak da galeri böceğini ve yeşil kurdu nohut bitkisine zarar veren böcekler olarak sayabiliriz. Zararlılar arasında en fazla tahribatı yapan nohut yaprak galeri böceği (nohut sineği) ve yeşil kurtdur. Burada antraknoz, nohut sineği ve yeşil kurt hakkında bilgiler verilecektir. Nohut antraknozu, Ascochytarabiei adlı mantar tarafından meydana getirilen, bitkinin toprak üstünde kalan bütün yeşil aksamlarında etkili olan bir hastalıktır.
Mantar hem tohumla hemde bitki artıklarıyla taşınabilmektedir. Diğer bir ifadeyle enfeksiyonun ilk kaynağı toprağa ekilen nohut tohumunun kendisi olabileceği gibi, tarlada kalmış hastalıklı bitki artıkları da olabilmektedir.ilk enfeksiyonlar, çiçeklenme-bakla oluşturma döneminde, özellikle yağışlı havaların hemen arkasından bitkinin alt kısımlarında başlar. Oluşan bu ilk enfeksiyonlar tarlanın belirli bölgeleriyle sınırlı kalırlar. Ancak yağışlı ve rüzgarlı havalar hastalığın tarla içerisinde yayılmasına neden olurlar. Bu yayılmalar, ilk enfeksiyonlar tarafından meydana getirilen sporların dağılmasıyla olur. Sıcaklığın 20-25 derece ve oransal nemin % 85-90 arasında olması durumunda yayılan bu sporlar 12 saat içerisinde çimlenirler ve 24 saat içerisinde de bitki dokularına bitki üzerinde ikincil enfeksiyonları meydana getirirler. Eğer bitki hassas ise yaklaşık 4-6 gün içerisinde ilk belirtiler görülmeye başlar. Hastalığın ilk belirtileri, yapraklarda ve saplarda oluşan 1-2 mm büyüklüğünde ve kırmızımsı kahverengi lekelerdir. Daha sonra bu lekeler büyüyerek açık kahve veya koyu kahverenginde yaralar oluştururlar.
Bu yaralar, genellikle sarı renkte alanlarla ve koyu renkteki sınırlarla çevrilmiş durumdadırlar. Saplar üzerindeki yaralar ise, daha koyu renkte ve uzunlamasınadır. Saplarda yaraların olduğu kısımlarda kırılmalar görülebilmektedir. Bitki organlarını kaybettiği için ölmeye mahkumdur. Baklalarda oluşan yaralar yine koyu renklerle çevrelenmiş durumda ve daireseldir. Enfekte olmuş baklalar içerindeki tohumlarda hastalıktan etkilenmektedir. Bu durumlar tohumlar buruşuk ve lekeli olmakta ve tohum renginde bozulmalar olmaktadır. Bu hastalıktan etkilenen nohut tarlalarında ilk enfeksiyon sonucu meydana gelen kurumalar sebebiyle tarla içerisinde yer yer boşluklar oluşmaktadır. Bu nedenle nu hastalığa nazı yörelerde “Bulut aldı” veya “Bulut çaldı”isimleri de verilmektedir. Hastalık çok etkili olduğu yıllarda % 100’e varan ürün kayıplarına neden olabilmektedir. Üreticilerimiz, hastalık mücadelesi ile ilgili olarak bizden bilgi alabilirler. Bereketli ürünleriniz olsun.