İlçemiz sınırları içerisinde önemli bir nohut ekim alanı bulunmaktadır. Nohut ekili tarım arazilerinde verim ve kalite kayıplarına neden olan nohut antraknozu hastalığının, yağışlar ve hava sıcaklıklarının artması ile beraber nohut ekili alanlarda görülebileceği ihtimali yüksektir. Bu nedenle üreticilerimizin nohut antraknoz hastalığı ile ilgili tedbirleri almaları ve bu hastalığa karşı koruyucu mücadele yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir. Aks durumlarda nohut antraknoz hastalığı beraberinde büyük verim kayıplarını getirecektir.
Hastalık belirtileri sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde lekeler halinde kendin göstermektedir. Sap ve dalları koyu kahverengi lekelerin bulunduğu yerlerde kırılma ve kısa zamanda kurumalar görülmektedir. Yapraklarda meydana gelen dairesel şekilli lekeler sarı renkli bir halka ile çevrilidir. Bu hastalıktan dolayı nohutlarda meydana gelen kurumalara halk arasında “Sam Vurdu”, “Bulut Aldı” veya “Bulut Çaldı” söylentileri kullanılmaktadır.
Hastalığın tarladaki ilk görünümü ocaklar halindeki kurumalardır. Bu nedenle tarlada yer yer boşluklar meydana gelmektedir. Nohutların en önemli hastalığı olarak bilinmektedir. Hastalık etmeni ile bulaşık tohum kullanılmış veya ekim bir yıl önce hastalık görülen tarlaya yapılmış ise hastalık hızla yayılarak % 100’e varan ürün kayıplarına neden olabilmektedir.
Hastalık ile mücadelede en önemli adım temiz tohumluk kullanmaktır. Bu anlamda sertifikalı tohum kullanmak hastalık ile mücadele anlamında önem taşımaktadır. Özellikle piyasada satışa sunulan ve sertifikası olmayan tohumluklar büyük oranda hastalık taşımaktır. Bu tohumlukların nasıl üretildiği, nerde üretildiği veya hangi şartlarda muhafaza edildiği bilinmemektedir. Dolayısıyla bilinçli bir üretimin ilk şartı; aslıda sertifikalı, bünyesinde herhangi bir hastalık taşımayan, olabilecek hastalıklara karşı dayanımı olan ve çimlenme gücü yüksek tohum kullanmaktır.
İkinci adım hastalığın kimyasal mücadelesidir. Hastalığın kimyasal mücadelesi tohum ilaçlaması ve yeşil aksam ilaçlaması olarak yapılmaktadır. Tohum ilaçlaması bu anlamda yine önem taşımaktadır. Tohum ilaçlaması ekimin yapılacağı gün yapılmalıdır. Ekimden önce doğru ilaçlarla yapılan tohum ilaçlaması yine ileriki aşamada meydana gelebilecek nohut hastalıklarının büyük oranda önüne geçmektedir. Aynı zamanda tohum ilaçlaması büyük oranda bitkide meydan gelebilecek kök hastalıklarının da önüne geçmektedir. Bu anlamda tohum ilaçlaması önemlidir.
Üçüncü adım ise yeşil aksam ilaçlamasıdır. Yeşil aksam ilaçlaması günlük ortalama sıcaklıkların 12-15 derece ve nemim % 80 olması durumunda başlanmalıdır. Yeşil aksam ilaçlamasında dikkat edilecek durum ise hem tedavi edici hem de koruyucu özelliği olan ilaçların kullanılmasıdır. Yani kullanılacak ilaçlar; eğer bitkide hastalık varsa tedavi etmesi, hastalık yoksa bitkiyi uzun süre koruyacak özellikte olmalıdır. Üreticilerimizin bu uygulamalara bağlı kalmaları durumda mahsullerinde herhangi bir hastalık oluşmayacaktır.
Üreticilerimiz, hastalık mücadelesi ile ilgili olarak bizden bilgi alabilirler.
Bereketli ürünleriniz olsun.