Türkiye’nin bir an önce kurtulması gereken ayıplarından biri de sağlıkta şiddet konusudur.
Türkiye’nin bir an önce kurtulması gereken ayıplarından biri de sağlıkta şiddet konusudur. Başkalarının canını kurtarmak için canla başla çalışan insanların can güvenliğinin olmaması devletin de milletin de ayıbıdır ve bu ayıptan kurtulmamız gerekiyor.
Veriler çok net: Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına geçen yıl, 1 Ocak- 20 Aralık tarihleri arasında 457 saldırı vakası yaşandı. Şiddete maruz kalanların yüzde 43,3’ü hemşire, yüzde 40,9’u hekim, yüzde 15,8’i diğer sağlık emekçileri.
Bu ilkelliğin son bulması için alınan önlemler yetersiz kalıyor. Özellikle yasal önlemler ve güvenceler bu konuda çok önemli. Bu bakımdan TBMM gündeminde olan “9. Yargı Paketi”, sağlık emekçilerinin talepleri doğrultusunda yasalaşırsa, en azından caydırıcı olur.
DEVLET SERT’İN TALEBİ VE ÇAĞRISI…
Konuya hassas isimlerin başında HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert geliyor.
Şahsen tanıdığım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakkını/hukukunu koruma konusunda yaptığı çalışmaları bildiğim için son açıklamasına dikkat çekmek istiyorum. Başkanın durum tespiti şöyle:
“Sağlıkçılara, sosyal hizmet alanında çalışanlara yönelen ve çoğu yaralama bazen de cinayet ile sonuçlanan şiddet olayları karşısında özellikle darp olaylarında gözaltına alınan failler ifadelerinin ardından serbest bırakılmaktadır. Bu da başka saldırganlara cüret kazandırmakta, nasıl olsa ceza verilmiyor algısı ile sağlıkçıya şiddeti artırmaktadır.”
CEZASIZLIK ALGISI ORTADAN KALKMALI
Hal ve gidiş böyle olunca, sağlık emekçilerinin hak/hukuk savunuculuğunu yapmak, sadece toplu sözleşmelerle sağlanan maddi/manevi kazanımlarla sınırlı kalmamalı. Devlet Sert de bu bilinç ile hareket ederek emekçilerin en önemli sorunlarından biri olan ‘sağlıkta şiddet’ konusunda alınması gereken önlemleri de yakından takip ediyor, taleplerini ve önerilerini dile getiriyor.
Devlet Sert, son açıklamasında, bakanlara ve milletvekillerine çağrıda bulunarak, “Sağlıkta şiddete karşı da ‘cezasızlık algısının’ ortadan kaldırılmasını bekliyoruz… Paket TBMM’de görüşülürken tüm siyasi partiler sağlıkta şiddete karşı ortak tavır göstermelidir” dedi.
Bu çağrı, sağlık emekçilerinin can güvenliği adına çok önemli ve gereği yapılmalı…
BAKAN VE MİLLETVEKİLLERİNE…
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Bakan ve milletvekillerine şöyle seslendi:
“Hazırlıkları Adalet Bakanlığı tarafından sürdürülen 9. Yargı Paketi’nde yer alması planlanan pek çok düzenleme özellikle toplumda kangren haline gelmiş ve cezasızlık algısı ile suç işleme cesareti veren adli olaylarla ilgili olarak umut vericidir.
Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç’un TBMM’de ilgili komisyonlarda yapmış olduğu açıklamalar ışığında bizlerde özellikle sağlıkta şiddet olayları karşısında oluşan ‘cezasızlık algısını’ giderecek sert ve caydırıcı düzenlemeler bekliyoruz.”
Bu yasal düzenleme, TBMM’deki tüm siyasi partilerin ortaklaşa hareket etmesiyle yapılmalı ve kesinlikle caydırıcı olmalı.